Nieuwe normen voor duurzaamheidsrapportage EU
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Nieuwe normen voor duurzaam­heids­rap­portage EU

  • 02 augustus 2023

De Europese Commissie heeft de goedkeuring aangekondigd van de European Sustainability Reporting Standards (ESRS), een uitgebreid kader om grote bedrijven en beursgenoteerde entiteiten, met uitzondering van micro-ondernemingen, te begeleiden bij de rapportage over hun effecten en risico's voor milieu en maatschappij. Het initiatief van de Commissie is een belangrijke stap richting meer transparantie en betrouwbaarheid in duurzaamheidsrapportage en zal een vitale rol spelen in de Europese green deal.

Het ESRS, dat wordt opgelegd door de richtlijn financiële verslaglegging en de richtlijn maatschappelijke verslaglegging, is bedoeld om de beperkingen van het huidige rapportagesysteem aan te pakken, waarin het vaak ontbreekt aan voldoende, vergelijkbare en betrouwbare informatie. De nieuwe standaarden maken de weg vrij voor een beter begrip van duurzaamheidsgerelateerde risico's en maken beter geïnformeerde groene investeringsbeslissingen mogelijk.

12 gebieden

Het ESRS vereist dat bedrijven rapporteren over 12 specifieke gebieden van duurzaamheid:

  • Transversaal: ESRS 1 (Algemene vereisten) en ESRS 2 (Algemene informatieverschaffing)
  • Milieu: ESRS E1 (Klimaat), ESRS E2 (Verontreiniging), ESRS E3 (Water en mariene hulpbronnen), ESRS E4 (Biodiversiteit en ecosystemen), ESRS E5 (Gebruik van hulpbronnen en circulaire economie).
  • Sociaal: ESRS S1 (Eigen werknemers), ESRS S2 (Werknemers in de waardeketen), ESRS S3 (Betrokken gemeenschappen), ESRS S4 (Consumenten en eindgebruikers).
  • Bestuur: ESRS G1 (Bedrijfsgedrag)

Terwijl ESRS 2 verplicht is voor alle bedrijven, zijn de overige standaarden onderworpen aan een materialiteitsbeoordeling, waardoor bedrijven alleen de informatie kunnen rapporteren die relevant of "materieel" is voor hun bedrijfsmodel en activiteit.

Bovendien zijn de ESRS afgestemd op de informatievereisten van financiële marktdeelnemers, benchmarkbeheerders en financiële instellingen in het kader van de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR), de Benchmark Regulation (BMR) en de Capital Requirements Regulation (CRR), zodat zij deze verplichtingen gemakkelijker kunnen nakomen.

Kleine ondernemingen

Kleine en middelgrote ondernemingen (KMO's), met uitzondering van beursgenoteerde KMO's, zullen niet worden geconfronteerd met nieuwe rapportageverplichtingen onder de CSRD. EFRAG ontwikkelt momenteel eenvoudigere, vrijwillige standaarden voor niet-beursgenoteerde MKB-bedrijven en aparte, minder veeleisende standaarden voor beursgenoteerde MKB-bedrijven.

De ESRS zijn afgestemd op de standaarden van de International Sustainability Standards Board (ISSB) en het Global Reporting Initiative (GRI). Deze afstemming zorgt ervoor dat bedrijven die volgens het ESRS moeten rapporteren, ook kunnen voldoen aan de ISSB-normen zonder extra rapportage.

Bedrijven beginnen vanaf boekjaar 2024 te rapporteren volgens het ESRS en de eerste duurzaamheidsverklaringen worden in 2025 verwacht. Deze tijdlijn varieert echter voor verschillende soorten bedrijven en loopt voor bepaalde niet-EU-entiteiten door tot het boekjaar 2028.

Ec.europa.eu

Beeld: Ase/Shutterstock.com

Bron: Europese Commissie