Nieuwe methode voor blauwe energie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Nieuwe methode voor blauwe energie

  • 15 augustus 2019

Onlangs hebben onderzoekers aan de Stanford Universiteit in Amerika een batterij ontwikkeld die energie kan opwekken met behulp van zoet- en zoutwaterstromen. Hiermee is het onderzoeksteam de eerste die een batterij gebruikt om ‘blauwe energie’op te wekken.

Zoutgradiëntenenergie, ook wel ‘blauwe energie’ genoemd, bestaat wanneer zoet- en zeewater zich vermengen. De batterij die ontwikkeld is, kan zichzelf continu voorzien van energie. Als er zoetwater langs de batterij stroomt komen de natrium- en chloride-ionen vrij. Hierdoor ontstaat er een stroompje van de anode naar de kathode. Vervolgens komt de batterij in aanraking met zoutwater, hierbij worden de ionen weer opgenomen en wordt het riedeltje omgedraaid. Doordat de vermenging een doorlopend proces is, wordt de batterij oneindig vaak opgeladen en komt er veel energie vrij.

Afvalzuiveringsinstallaties

De onderzoekers willen deze manier van energie opwekken inzetten bij afvalwaterzuiveringsinstallaties, deze installaties lozen namelijk al in een zoute omgeving. De huidige afvalwaterzuivering is energie-intensief en goed voor ongeveer 3% van de totale elektrische energiebelasting van het land. Met deze methode willen de onderzoekers de waterzuiveringsinstallaties zelfvoorzienend maken door stroom op te wekken uit water. Hierdoor wordt er bespaard op elektriciteit en uitstoot, en stroomuitval is geen risico meer.  

Bron: © Stanford University en Foodlog