Hamsterende Britten voor no-deal Brexit
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Hamsterende Britten voor no-deal Brexit

  • 13 augustus 2019

Britten hebben 4 miljard pond besteed aan het aanleggen van voorraden ter voorbereiding op een mogelijke no-deal Brexit, zo suggereert nieuw onderzoek.

Een op de vijf mensen hamstert al eten, drinken en medicijnen, en geeft volgens een onderzoek van de financier Premium Credit 380 pond per persoon extra uit. Uit het onderzoek bleek dat ongeveer 800.000 mensen meer dan 1000 pond hebben uitgegeven aan het opbouwen van voorraden vóór de Brexit-deadline van 31 oktober.

Voorraad opbouwen

Als het Verenigd Koninkrijk met geen overeenkomst vertrekt, voorspellen bedrijven dat er op korte termijn leveringsproblemen zullen zijn, die volgens de regering worden ondervangen.

Vergelijkbaar onderzoek in de weken voorafgaand aan de oorspronkelijke deadline voor het Verenigd Koninkrijk om de EU te verlaten, heeft uitgewezen dat ongeveer 17% van de bevolking wat geld heeft uitgegeven aan het opbouwen van voorraden, met een totale voorraaduitgave die berekend is op 4,6 miljard pond vóór de deadline van 31 maart.

Van de mensen die voorraden aanleggen, zei 74% van de ondervraagden dat ze extra voedsel hadden gekocht, 50% kocht medicijnen en 46% kocht drankjes.

Cashflow

Brexit-gerelateerde voorraadvorming treft volgens het rapport ook de cashflow, waarbij bedrijven krediet afsluiten om de kosten van verzekeringen en andere vaste kosten te dekken.

Adam Morghem van Premium Credit zei: "Het niveau van de voorraadvorming door Britse bedrijven en huishoudens is goed gedocumenteerd, maar er is weinig aandacht besteed aan de impact hiervan op de cashflow, die vrij negatief is geweest.

Bedrijven

"Interessant is dat we de afgelopen drie maanden een toename hebben gezien van het aantal klanten dat gebruik wil maken van premiumfinanciering om hun verzekering te betalen, en we geloven dat een belangrijke factor hierachter het effect van de voorraadvorming op de cashflows is, waardoor meer bedrijven en huishoudens gedwongen worden om de kosten van hun verzekering te spreiden."

"Bedrijven zouden ook bij hun makelaars moeten controleren of hun voorraden goed verzekerd zijn."

Vorige week, openbaarde de werkgever van Pets at Home dat het bedrijf huisdiervoer aan het verzamelen was, en Domino's Pizza zei dat er een begin is gemaakt met het aanleggen van voorraden van toppings.

Invoeren van luxeauto's

De superrijken voeren ook meer luxeauto's in voor de Brexit-deadline om tarieven te vermijden die na een harde Brexit zouden kunnen worden ingevoerd. In het afgelopen jaar werden meer dan 3.800 luxeauto's geïmporteerd, een stijging van 16% ten opzichte van de afgelopen 12 maanden, volgens het advocatenkantoor Boodle Hatfield.

Een "no-deal Brexit zou kunnen betekenen dat de invoer van luxeauto's 's nachts 32% duurder wordt," zei Fred Clark van Boodle Hatfield. "De kans bestaat dat het verplaatsen van auto's van en naar het Verenigd Koninkrijk moeilijker wordt als het Verenigd Koninkrijk de EU zonder overeenkomst verlaat. Meer mensen nemen dat risico nu serieus en brengen voertuigen vanuit de EU naar het Verenigd Koninkrijk.".

Bron: © Premium Credit