Nieuwe inzichten voor duurzame veehouderij
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Nieuwe inzichten voor duurzame veehouderij

  • 03 april 2023

Connecting Agri & Food BV heeft onlangs een rapport gepubliceerd waarin instrumenten worden beschreven die kunnen helpen om het verdienvermogen van veehouders te verbeteren en ruimte te creëren voor investeringen in verduurzaming en dierenwelzijn. 

Deze instrumenten omvatten stabiele prijssystemen, correcties voor verwachte veranderingen in voerprijzen en het afstemmen van vergoedingen op het investeringsritme van bedrijven. Het rapport gaat ook in op de mogelijkheden van samenwerking in producentengroepen en de mogelijke rol van de Dierenbescherming bij het opnemen van Fair Trade criteria in het Beter Leven keurmerk.

Prijssysteem

De huidige markt voor vlees en eieren functioneert als een slecht afgestelde motor door het wekelijkse spel van de handel, waarbij men anticipeert op verwachte prijsveranderingen. Dit leidt tot faalkosten die vermeden hadden kunnen worden bij een goede afstemming binnen de keten. Transparantie en stabiele prijssystemen zijn daarom van belang om verbindingen te leggen tussen de achterkant (de boeren) en de voorkant (retailers) in de keten. Een stabiel prijssysteem moet gebaseerd zijn op een referentieprijs voor de primaire schakel, bepaald door marktpartijen op basis van publiek beschikbare gegevensbronnen.

Een prijssysteem op basis van jaarcijfers houdt beperkt rekening met veranderingen in voerprijzen, terwijl voerkosten een grote kostenpost vertegenwoordigen. Daarom wordt in het stabiele prijssysteem de verwachte voerprijs voor de komende maanden bepaald door een analyse van prijsontwikkelingen in de markt en van de verwachte prijsontwikkeling van grondstoffen op de termijnmarkt.

Vergoedingen 

Deelnemers aan duurzaamheidskeurmerken ontvangen nu vaak dezelfde vergoeding en/of prijs binnen dezelfde ketens, maar een gemiddelde vergoeding is niet in alle gevallen passend. Om veehouders te ondersteunen bij investeringen in extra dierenwelzijn, zoals vrijloopkraamhokken in de varkenshouderij en overdekte uitloop in de pluimveehouderij, moet de vergoeding worden afgestemd op het investeringsritme van bedrijven en rekening houden met verschillen in afnamecontracten.

Al met al biedt het rapport van Connecting Agri & Food BV handvatten voor veehouders om hun verdienvermogen te verbeteren en te investeren in verduurzaming en dierenwelzijn, terwijl tegelijkertijd faalkosten worden vermeden door transparantie en stabiele prijssystemen.

Open het rapport: ‘Naar toegevoegde waarde(n) door samenwerking in de keten’

Beeld: RS 74/Shutterstock.com

Bron: Connecting Agri & Food BV