Wij doorzoeken momenteel meer dan 4.000 artikelen, een moment geduld...
Wij doorzoeken momenteel meer dan 4.000 artikelen, een moment geduld...
De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft een conceptadvies uitgebracht over de gezondheidsrisico’s van perchloraat in voeding. Dit advies, dat openstaat voor publieke consultatie, beantwoordt een verzoek van de Europese Commissie om de risico’s opnieuw te beoordelen. Nieuwe data en een verbeterde methodologie sinds de beoordeling van 2014 vormen de basis van deze herziening.
Perchloraat komt in voedsel terecht door landbouwpraktijken en industriële activiteiten, zoals het gebruik van kunstmest en de productie van vuurwerk. De stof kan zich ophopen in gewassen, vooral in bladgroenten zoals spinazie en sla. Het grootste gezondheidsrisico van perchloraat is de invloed op de schildklier. De stof kan de opname van jodium door de schildklier remmen, wat de productie van hormonen verstoort. Voor foetussen en baby’s zijn deze hormonen essentieel voor de groei en ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel.
Experts hebben de toelaatbare dagelijkse inname van perchloraat verhoogd van 0,3 naar 1,4 microgram per kilogram lichaamsgewicht. Dit is gebaseerd op een nauwkeuriger model dat de effecten van verschillende doses beter beoordeelt. Ondanks deze aanpassing concluderen experts voorlopig dat de huidige blootstelling geen risico vormt voor de algemene bevolking. Sinds 2023 gelden strengere regels binnen de EU, waaronder een maximum van 0,05 mg/kg voor de meeste groenten en fruit.
De publieke consultatie loopt tot 11 februari 2025. Stakeholders worden uitgenodigd om hun opmerkingen in te dienen.
Bron: European Food Safety Authority
Vakblad Voedingsindustrie is een project van b2b Communications BV
© COPYRIGHT 2024 VOEDINGSINDUSTRIE | ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN
Powered by Wallbrink Crossmedia © 2024
Een abonnement kost € 80,- exclusief 9% BTW per jaar.
Wij werken conform de privacywetgeving. Na uw aanmelding ontvangt u een e-mail met een bevestigingslink. Pas nadat u deze link heeft aangeklikt bent u geregistreerd als ontvanger van de nieuwsbrief. Vindt u de mail niet in uw inbox, kijk dan ook bij ongewenste e-mail.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec