Nieuwe Green Deal wil meer plant-based eiwitten op ons bord
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Nieuwe Green Deal wil meer plant-based eiwitten op ons bord

  • 04 mei 2021

Samen met 65 partners gaf Vlaams minister van Omgeving het startschot voor de ‘Green Deal Eiwitshift op ons bord’. Bedoeling is om de verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitten in het voedingspatroon te verbeteren.

Ons eetpatroon bestaat uit ongeveer 60 procent dierlijke eiwitbronnen tegenover 40 procent plantaardige. Die verhouding wil de Vlaamse regering tegen 2030 omkeren. De zogenaamde ‘eiwitshift’ streeft naar een milieuverantwoord en gezond voedingspatroon, zo stelt de minister. Deze duurzame voedselsystemen staan zowel in Vlaanderen als internationaal hoog op de agenda. De Farm-to-Forkstrategie van de Europese Commissie vestigt er de aandacht op en in het kader daarvan wil de Vlaamse regering een sterk voedselbeleid ontwikkelen, de ‘Green Deal Eiwitshift op ons bord’ sluit daarbij aan.

Bouwstenen van ons lichaam

De nieuwe Green Deal brengt verschillende doelstellingen samen. “We werken aan een lagere milieu-impact én tegelijkertijd aan een betere gezondheid. Hierbij valoriseren we economische kansen door het aanwezige innovatiepotentieel in Vlaanderen ten volle te benutten”, aldus de minister. 

Shift in gewoontes

Om de doelstelling van de eiwitshift naar de praktijk te brengen, worden inzichten samengebracht over voedingsgewoonten en routines in Vlaanderen. “We brengen de actieve voedselroutines in kaart. Op basis daarvan kunnen we gerichter werk maken van een eiwitshift met een positieve impact op verschillende domeinen”, verduidelijkt Kristof Rubens van het Departement Omgeving, initiatiefnemer en trekker van deze Green Deal.

De Green Deal biedt een platform om een diverse set van partners samen te brengen. Ketenpartners uit de landbouwsector, de voedselverwerkende nijverheid, de retail- en cateringsector zijn vertegenwoordigd. De Green Deal pakt ook uit met partners die een rol spelen in het bredere voedselsysteem: kennisinstellingen, onderzoeksgroepen, ngo’s, beroepsorganisaties en (lokale) overheden.

omgeving.vlaanderen.be
Bron: Vilt

Bron: Vilt