Nieuwe field lab Smart Food Processing geopend
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Nieuwe field lab Smart Food Processing geopend

  • 02 oktober 2019

Op dinsdag 1 oktober 2019 is het field lab Smart Food Processing geopend bij Food Tech Park in Helmond. Elly Blanksma-van den Heuvel, burgemeester van Helmond, verrichte de openingshandeling samen met een indrukwekkende robot. In het field lab maken MKB-ondernemers kennis met collaboratieve robots voor de voedselverwerkende industrie.

Robotica, hightech en sensoring in het field lab Smart Food Processing

“Foodtech is booming! Het field lab Smart Food Processing is een uniek initiatief. Het maakt mij trots dat wij hier in Helmond op het Food Tech Park, in de Brainportregio ons inzetten voor slimme innovaties om te komen tot gezonde(re), circulaire voeding. Door grensverleggende projecten met robotica, hightech en sensoring gaat dit field lab daadwerkelijk het verschil maken.”, aldus Elly Blanksma-van den Heuvel. Deze bundeling van technologieën draagt bij aan onder meer een verbeterd en efficiënter productieproces met kleinere footprint. Dat raakt rechtstreeks aan de duurzaamheidsslag die maatschappelijk op allerlei vlakken nagestreefd wordt.

Met eigen ogen: mens en machine werken samen

Bezoekers konden na de openingshandeling onder het genot van een hapje en drankje de verschillende cobots bekijken en sommige gevallen zelfs persoonlijk ervaren. “Het is geweldig om met eigen ogen te zien hoe dit soort collaboratieve robots kunnen zorgen voor hogere efficiëntie en nieuwe kansen voor ons vakgebied”, aldus één van de bezoekers. Omdat niet alles fysiek te tonen is, wordt er ook gebruikt gemaakt van virtual reality: een digitale simulatie.

John de Groot, kartrekker voor COTEMACO, vertelt over de toegevoegde waarde: “We bieden inspiratie voor en informatie over cobot-technologie, maar helpen ook bij het creëren van draagvlak in de organisatie en het bepalen van economische en technische haalbaarheid van implementatie.” Deze coachende rol vanuit het field lab helpt MKBondernemers naar het antwoord op de vraag: kan ik met robots en/of cobots mijn productieproces verbeteren?

Beeld: © ANGY PhotoDesign

Bron: © Food Tech Brainport