Kweekvlees, algen en 3D-geprint voedsel: 80% van de Nederlandse voedingsbedrijven ziet “new food” als prioriteit. Dat blijkt uit onderzoek van MT Sprout in opdracht van Tetra Pak. De belangrijkste reden? De consument. Maar liefst 66% van de bedrijven merkt dat er steeds vaker wordt gevraagd om duurzame alternatieven. Ook interne duurzaamheidsdoelen spelen een grote rol (61%), gevolgd door technologische ontwikkelingen (43%).
Hoewel de ambitie groot is, stuiten veel bedrijven op praktische barrières. De benodigde investeringen vormen voor 39% van de respondenten het grootste obstakel. Daarnaast ervaren bedrijven ook terughoudendheid bij consumenten: 33% noemt acceptatie van plantaardige of gekweekte alternatieven als uitdaging. Complexe regelgeving (32%) en een gebrek aan kennis (27%) maken het plaatje compleet.
Plantaardige zuivelalternatieven worden door 60% van de respondenten genoemd als belangrijkste ontwikkeling voor de komende vijf jaar. Ook vleesvervangers (56%) en algenproducten (52%) worden gezien als veelbelovend. Gekweekt vlees blijft met 19% wat achter. Smaak en textuur wegen het zwaarst bij de ontwikkeling van nieuwe producten (88%), gevolgd door voedingswaarde (80%) en duurzaamheid (78%).
“Bij de productie van nieuwe voedingsmiddelen draait alles om de juiste technologie,” zegt Michiel le Feber, Processing Sales Manager bij Tetra Pak. “Uit onze survey blijkt dat producenten in zowel biomassafermentatie als precisiefermentatie potentieel zien, met 13 procent en 28 procent.”
Bron: Tetra Pak