Netcongestie in Nederland: Uitdagingen, oorzaken en oplossingen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Netcongestie en de impact op bedrijven

  • 13 december 2023

Nederland kampt met ernstige netcongestie, ondanks een stabiel elektriciteitsverbruik in vergelijking met tien jaar geleden. De congestie beperkt de mogelijkheden voor nieuwe vestigingen en uitbreidingen van organisaties. Hoe heeft dit probleem zich ontwikkeld, en welke maatregelen zijn er om dit aan te pakken? Rabobank legt uit.

Het elektriciteitsnet bestaat uit drie lagen: hoogspanningsnet, middenspanningsnetten en laagspanningsnetten. Het vermogen van elk niveau neemt toe, maar niet proportioneel. Met de opkomst van elektrische auto's, warmtepompen en zonnepanelen is het vermogenstoenamepatroon verstoord. De huidige infrastructuur is niet ontworpen voor de hogere vermogens en gelijktijdigheid van belasting die deze veranderingen met zich meebrengen.

Netcongestie en overbelasting

De energietransitie heeft geleid tot een toename van apparaten met hogere vermogens en gelijktijdige belasting, vooral merkbaar in het hoogspanningsnet. Overbelasting kan leiden tot stroomstoringen. Netbeheerders hadden de snelheid van de energietransitie onderschat, mede door wijzigingen in het overheidsbeleid en de focus op kostenminimalisatie.

Aanpak en toekomstperspectief

Om congestie vast te stellen, kijken netbeheerders naar huidige en verwachte belasting. Als deze het maximum overschrijdt, volgt netcongestie. Overheidssubsidies en beleidsveranderingen hebben de energietransitie versneld. Aanpassingen aan de infrastructuur vergen echter veel tijd en geld. Minister Jetten kondigt onorthodoxe maatregelen aan, zoals vergunningsvrije verzwaring van de infrastructuur en verhoogde investeringen. Bedrijven met aansluitcapaciteit van 1 MW kunnen verplicht worden flexibiliteit aan te bieden, wat congestiemanagement mogelijk maakt.

Impact op bedrijven en mogelijke oplossingen

Bedrijven in congestiegebieden worden geadviseerd contact op te nemen met hun netbeheerder. Alternatieve transportcontracten, zoals non-firm ATO's, bieden mogelijkheden. Energiehubs en groeps-ATO's bevorderen efficiënter gebruik van de huidige capaciteit. Batterijen kunnen in sommige gevallen helpen, maar de businesscase is onzeker en kan de problemen verergeren.

De netcongestieproblematiek in Nederland vereist onmiddellijke aandacht en actie. Zowel overheid als netbeheerders streven naar oplossingen, maar de uitdagingen zijn omvangrijk en vergen een gezamenlijke inspanning van alle betrokken partijen. Het is cruciaal voor bedrijven om proactief te anticiperen op mogelijke beperkingen en oplossingen te verkennen om veerkrachtig te blijven in het veranderende elektriciteitslandschap.

Rabobank.nl

Bron: Rabobank