Nederland loopt achter op bio landbouwambities EU
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Nederland loopt achter op bio landbouw­am­bities EU

  • 25 april 2023

Een coalitie van duurzame bedrijven en belangenorganisaties, genaamd de Robin Food Coalitie, bundelt hun krachten om een doorbraak te forceren voor gezonde, sociale, natuur-inclusieve landbouw in Nederland. 

Hoe komt Nederland in zeven jaar tijd van 4% naar 25% biologische landbouw? In het Europese klassement van biologische landbouw bungelt Nederland al jaren ergens onderaan in het rijtje van 27 EU-landen. Nederland heeft onlangs een magere 15% als doel gesteld, maar zelfs dat is onrealistisch zonder een kanteling in markt en beleid.

De complete groene voorhoede

Dat de noodzaak voor gezamenlijke actie gevoeld wordt, bleek dinsdag 18 april 2023 duidelijk bij de lancering van de Robin Food Coalitie; de hele groene voorhoede was aanwezig. De focus van de coalitie zal op twee aandachtspunten komen te liggen: duurzame impactrapportage en communicatie.

Pioniers gesmoord in rapportageverplichtingen

Pioniers in de duurzame sector hebben niet de middelen om te concurreren met kapitaalkrachtige greenwashers. Het gevaar is dat de echte duurzame pioniers worden gesmoord in rapportageverplichtingen die zijn ontworpen voor mainstream vervuilers. Bovendien nemen de koplopers al volop maatschappelijke kosten voor hun rekening terwijl de vervuiler nog wegkomt met een concurrentievoordeel.

Impactmeting en communicatie: nieuwe aanpak

Voormalig CEO van Unilever, Paul Polman, stelt dat de voedingssector tot nu toe nog in de luwte van alle aandacht voor energie en fossiele brandstof heeft kunnen opereren, maar dat dit elk moment kan veranderen. Dit betekent kansen voor de groene landbouw. De sector wil inzetten op het idee van vitaliteit en gezondheid, op een disruptieve manier die mensen emotioneel raakt. De sector zal in twee werkgroepen brainstormen over de gewenste doorbraak voor gezonde, sociale, natuur-inclusieve voeding en landbouw. Wat betreft duurzame impactmeting werd geconcludeerd dat gezamenlijke gegevensverzameling een must is.

Newsroom.eosta.com

Bron: Eosta