Volgens de media zou de broodprijs verdubbelen, maar nieuwe cijfers van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) laten het tegendeel zien. De stijging is maximaal 5 tot 10%. Daarmee is de stijging aanzienlijk lager en blijft brood goedkoop voedsel. De genoemde 5 tot 10% is gemeten in week 9 tot en met 12 en afgezet tegen dezelfde periode vorig jaar.
Naast stijgende tarwe- en voedselgrondstoffenprijzen, lopen ook de energie- en gasprijzen op. De meeste ovens in de bakkerijsector worden gestookt met gas. De impact van deze beide prijsstijgingen is groot voor de sector. Naast brood zien ook andere productgroepen als crackers en koek de kosten toenemen.
De beperkte stijging van de broodprijs heeft meerdere oorzaken. Bakkers en supermarkten rekenen de kostenstijgingen niet in zijn geheel door. Doordat veel bakkers met termijncontracten werken, duurt het even voordat de prijzen ook daadwerkelijk hoger worden. NBC verwacht wel dat de prijs van brood de komende tijd nog hoger zal worden. De stijgende trend in de afgelopen maanden en de nog niet doorberekende kostenstijgingen geven hier aanleiding toe. Van een verdubbeling van de prijs is op dit moment echter geen sprake, aldus NBC.
Mirjam Kortekaas, directeur bij NBC: “De bakkerijsector heeft een moeilijke periode achter de rug. Ten tijde van de corona-maatregelen waren restaurants, lunchrooms en cateraars gesloten. De horeca is goed voor 17% van de totale broodverkoop in Nederland. Het feit dat de horeca weer open is, zorgt voor hoop en perspectief bij veel ondernemers. Natuurlijk zullen ook zij iets gaan doen met de stijging van de broodprijs, maar de impact daarvan is op dit moment gering.”
Bron: Nederlands Bakkerij Centrum