MSC: Duurzame visvangst raakt uit balans
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

MSC: Duurzame visvangst raakt uit balans

  • 12 maart 2025

De beschikbaarheid van gecertificeerde pelagische vissoorten staat onder druk. Dat blijkt uit het Small Pelagics Yearbook 2025 van de Marine Stewardship Council (MSC), waarin ontwikkelingen rondom haring, makreel, sardines en ansjovis centraal staan. Deze vissoorten zijn belangrijk als voedselbron in het ecosysteem én voor menselijke consumptie. In 2024 werd wereldwijd meer dan 3 miljoen ton aan kleine pelagische vis met MSC-keurmerk gevangen – goed voor 12 procent van de totale vangst binnen deze categorie.

Klimaat en quotastrijd verstoren de balans

Volgens MSC leidt klimaatverandering tot verschuivingen in vispopulaties, wat druk zet op bestaande afspraken tussen landen. De verdeling van vangstrechten is hierdoor steeds vaker onderwerp van discussie. In de Noordoost-Atlantische Oceaan zijn haring, makreel en blauwe wijting hun certificering inmiddels kwijtgeraakt. De afgelopen zeven jaar werd gemiddeld 31 procent boven de wetenschappelijke vangstadviezen gevangen. Dit beperkt de beschikbaarheid van gecertificeerde vis en kan gevolgen hebben voor prijzen en volumes op de markt.

Noordzeeharing en horsmakreel blijven gecertificeerd

De visserij op Noordzeeharing is nog steeds MSC-gecertificeerd. Sinds 2008 maakt deze visserij deel uit van het keurmerkprogramma, met hercertificeringen in 2017 en 2022. “De Noordzeeharing is nu een cruciale bron van MSC-gecertificeerde haring,” aldus MSC. Ook de Chileense horsmakreelvisserij wordt als voorbeeld genoemd. Sinds de certificering in 2019 groeide de vangst tot 667.838 ton in 2023. Internationale samenwerking via de South Pacific Regional Fishing Management Organisation (SP-RFMO) leidde tot herstel van het bestand. Europese marktpartijen overwegen de horsmakreel inmiddels als alternatief voor Atlantische makreel.

Bekijk het rapport: ‘Small Pelagics Yearbook 2025’
Msc.org

Bron: Marine Stewardship Council (MSC)