Uit onderzoek binnen het project BioDiverseMelk blijkt dat specifieke graslandkruiden in het dieet van melkkoeien kunnen leiden tot een methaanreductie van 30%. Daarnaast blijkt dat deze kruiden een positief effect hebben op de vetzuursamenstelling van melk, wat bijdraagt aan een duurzamere landbouw.
Onder leiding van associate lector Marije Strikwold van Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) startte het project in september 2021 en loopt het tot augustus 2025. BioDiverseMelk richt zich op het onderzoeken van de effecten van graslandkruiden op de melksamenstelling, methaan- en stikstofemissies. Het project is een samenwerking tussen HVHL, Wageningen Universiteit & Research (WUR), FrieslandCampina en Limagrain, en biedt melkveehouders wetenschappelijk onderbouwde handvatten om duurzamer te produceren.
Op de Dairy Campus van WUR in Leeuwarden zijn proeven uitgevoerd met onder andere cichorei en smalle weegbree. Het voeren van verse cichorei leidde tot een methaanreductie van 30% ten opzichte van vers gras. Dit effect wordt mogelijk verklaard door de verteerbaarheid van cichorei en de aanwezigheid van bioactieve componenten zoals tannines. Proeven met smalle weegbree toonden ook een reductie, maar minder sterk dan bij cichorei. Onderzoek naar rode klaver en de effecten op stikstofemissie loopt nog.
Naast de reductie in methaanemissie zagen de onderzoekers ook een verandering in de melksamenstelling. Koeien die cichorei of smalle weegbree kregen, produceerden melk met een hoger gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze vetzuren worden beschouwd als gezond, wat een extra voordeel biedt voor zowel melkveehouders als consumenten.
Bron: Hogeschool Van Hall Larenstein