Minder food waste tijdens coronacrisis
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Minder food waste tijdens coronacrisis

  • 03 juli 2020

Een kwart van de huishoudens in ons land verspilde tijdens de COVID-19 crisis naar eigen zeggen minder voedsel dan ervoor. Dat blijkt uit een online survey onder 1.500 consumenten, uitgevoerd door Wageningen Food & Biobased Research en het Voedingscentrum. Vooral verse groente en fruit en maaltijdresten werden vaker van de afvalbak gered. De gegevens werden tussen 8 en 17 mei 2020 verzameld.

Minder verspilling...

Ongeveer een kwart van de respondenten verspilde tijdens de ‘lockdown’ thuis minder voedsel dan voor de COVID-19 crisis.

Bijna 20% gaf aan zich meer bewust te zijn geworden van hoeveel voedsel er thuis weggegooid wordt. Consumenten deden ook minder vaak boodschappen dan voorheen: slechts 5% (12% voor de COVID-19 crisis) ging elke dag, terwijl 85% het hield bij hooguit twee tot drie keer per week. Mensen gingen bij het kopen, koken en bewaren van producten bovendien planmatiger te werk. Ruim een kwart maakte vaker een boodschappenlijstje en bijna een derde liet zich minder verleiden tot impulsaankopen. Bijna een op de drie legde bovendien een grotere voorraad aan, en bijna een op de vijf kocht meer lang houdbare producten en vers fruit dan voorheen.  

... door meer plannen

Onderzoeker Anke Janssen van de Wageningen Universiteit: “Deze studie bevestigt wat we al wisten uit eerder onderzoek: dat planmatig te werk gaan bij het kopen, koken en bewaren van voedsel verspilling vermindert. De COVID-19 maatregelen hebben mogelijk geleid tot een meer planmatige aanpak. Daarnaast zagen we dat meer mensen overzicht hadden van wat er in de koelkast, voorraadkast en vriezer lag. Het scheelde ook dat er minder onverwachte gebeurtenissen tussendoor kwamen, zoals spontane etentjes buiten de deur – normaal gesproken een belangrijke oorzaak van voedselverspilling.” 

Verspilling structureel terugdringen

De onderzoekers hopen dat mensen dit positieve gedrag doorzetten en minder voedsel blijven verspillen. Ook nu de coronamaatregelen zijn versoepeld.

wur.nl

Bron: © Wageningen Food & Biobased Research en het Voedingscentrum