Meer zekerheid in voedselkwaliteit
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Meer zekerheid in voedselkwa­liteit

  • 11 februari 2019

Minebea Intec ondersteunt de voedingsindustrie bij het verhogen van de betrouwbaarheid, veiligheid en efficiëntie van productielijnen. De wereldwijde aanbieder van inspectietechnologieën breidt zijn productassortiment voor controleweging en detectie van verontreinigingen voortdurend uit - onlangs nog met de introductie van het röntgeninspectiesysteem Dymond Bulk.

Het innovatieve inspectiesysteem is speciaal ontworpen voor bulkmateriaal en is bijzonder geschikt voor processen tussen binnenkomende goederen en de productielijnen in de voedingsmiddelenindustrie. Dymond Bulk inspecteert op betrouwbare wijze grondstoffen zoals noten, kleiner fruit, diepvriesgroenten, kruiden, koffie en zaden, en elimineert alle verontreinigingen die het identificeert. Het röntgeninspectiesysteem identificeert niet alleen verontreinigingen van metaal, plastic en steen, maar ook stukjes vuil en glas, wat duidelijke voordelen heeft voor alle goederen die "rechtstreeks uit het veld" in het productieproces worden gebracht. "In de levensmiddelenproductie is het 'sorteren en reinigen' van grondstoffen geenszins een exacte wetenschap", verklaart Global Product Manager Thorsten Vollborn van Minebea Intec Aachen. "Het röntgeninspectiesysteem Dymond Bulk kan hier een belangrijk verschil maken, waardoor de veiligheid en kwaliteitsparameters al voor het raffinageproces worden verhoogd.

Dymond Bulk onderscheidt zich door zijn gebruiksvriendelijkheid. Er is een bewuste inspanning geleverd om de complexe technologie voor de gebruiker te vereenvoudigen: van realtime detectie via kleurgebaseerde verontreinigingsanalyse tot eenvoudige bandvervanging en een eenvoudig te reinigen inspectiesysteem.

Volledigheidscontrole is belangrijk – welke methode is goed?

Slechts één stap in de productielijn, de sectie "verpakking" biedt belangrijke parameters om de kwaliteit van het product te waarborgen. Metaaldetectie, röntgeninspectie en controleweging zorgen voor bijna 100% voedselveiligheid en -kwaliteit. Maar wat doen ze precies? Dynamische controlewegers controleren bijvoorbeeld het gewicht van een verpakking volgens de verpakkingsvoorschriften. Sommige in-line controlewegers, zoals Flexus of Synus van Minebea Intec bieden ook een zogenaamde trendcontrole. Dit betekent dat het gewicht van de gevulde verpakking wordt gecontroleerd, vergeleken met het streefgewicht en dat, indien nodig, een aanpassing van het vulproces in gang wordt gezet. Deze optimalisatie van het vulproces zorgt voor productbesparingen en daarmee ook voor een optimalisatie van de economische efficiëntie, met name voor "vulgevoelige" voedingsmiddelen.

Maar niet alleen de controleweging ondersteunt de volledigheidscontrole van voorverpakte levensmiddelen. Röntgeninspectiesystemen leveren ook een belangrijke bijdrage aan de productkwaliteit. De röntgeninspectiesystemen van Minebea Intec bieden bijvoorbeeld een breed scala aan standaardfuncties waarmee de integriteit en kwaliteit van het product kan worden gegarandeerd, en kunnen zelfs op verzoek systemen ontwikkelen voor het controleren van speciale kwaliteitsattributen. Röntgeninspectie bovenop de controleweging geeft de voedselproducent meer informatie. Zo wordt bijvoorbeeld het ongewenst klonteren van een product niet gedetecteerd door de controleweger. Voor degenen die zich op kwaliteit willen concentreren, wordt een röntgeninspectiesysteem aanbevolen als extra controlepunt - tezamen met het pluspunt in veiligheid met betrekking tot het opsporen van mogelijke verontreinigingen van steen, glas, plastic, enz. die de consument mogelijk in gevaar kunnen brengen.

Geen verontreinigingen meer in verpakte levensmiddelen

Ongewenste verontreinigingen in het productieproces zijn niet alleen het onderwerp van röntgeninspectie. Ter bescherming van de consument en de productiefaciliteiten detecteren metaaldetectieapparatuur en -systemen betrouwbaar zowel ferro- als non-ferrometalen en verwijderen alle met deze metalen verontreinigde producten uit de productie- of verpakkingslijn. Afhankelijk van het product worden verticale of horizontale zoekspoelen gebruikt. Vooral verticale metaaldetectie vormt vaak een grote uitdaging voor de installateur, omdat het belangrijk is om efficiënt gebruik te maken van ruimtehoogtes. Speciale systemen met minimale afmetingen zoals de nieuwe vrije val metaaldetector Vistus-R van Minebea Intec ondersteunen de voedingsindustrie bij de realisatie van veilige vulsystemen voor bijvoorbeeld suiker, melkpoeder, granen enz.

De röntgeninspectie breidt het bereik van detecteerbare verontreinigingen uit met materialen zoals glas, rubber, steen, kunststof en zelfs botfragmenten. Ook hier zijn individuele systemen verkrijgbaar - afhankelijk van de beschikbare ruimte, inspectieprestaties en productvereisten. Voor speciale "lastige gevallen" zoals de detectie van glassplinters in glazen flessen en  potten, biedt Dyxim D een inspectiesysteem met dubbele bundel waarbij twee röntgenbronnen onder een hoek van 90 graden ook de  “dode hoeken” op de glasbodem of direct op de glaswand zichtbaar maken.

Verontreiniging brengt de reputatie in gevaar

In het tijdperk van digitalisering vertrouwen steeds meer levensmiddelenfabrikanten op controlewegers en inspectiesystemen die, in overeenstemming met industriële regelgeving zoals HACCP, IFS en BRC, niet alleen dure product terugroepacties vermijden, maar ook het merkimago beschermen. Het beeld van een roestige spijker in een graanreep bereikt miljoenen consumenten via sociale netwerken in slechts een paar klikken. Het imagoverlies is moeilijk uit te drukken in cijfers, maar heeft een blijvend effect op de verkoop.

De steekproef was gisteren - vandaag is de statistische procescontrole

Naast de hierboven genoemde risico's biedt het tijdperk van digitalisering ook belangrijke mogelijkheden voor optimalisatie. De SPC@Enterprise-software van Minebea Intec is bijvoorbeeld een oplossing voor procescontrole en kwaliteitsborging in de verpakkingssector. "Met de volledige registratie en verwerking van alle apparaatgegevens kan het gebruikt worden om elke lijn te arrangeren tot een transparante en optimaliseerbare productie-eenheid", benadrukt Caroline Schröder, Global Product Manager bij Minebea Intec Bovenden. Of het nu gaat om Minebea Intec checkwegers, industriële weegschalen, metaaldetectoren, röntgeninspectiesystemen of oplossingen van andere leveranciers - alle apparaten zijn geïntegreerd via Ethernet en hun meetgegevens worden automatisch naar de database gestuurd. Al met al kenmerkt het softwarepakket zich door een eenvoudig en intuïtief gebruik. De software is zelfs beschikbaar als tablet-versie voor gebruik ter plaatse.

www.minebea-intec.com

Bron: © Minebea Intec