In de eerste drie maanden van 2023 zijn er in de voedingsindustrie meer bedrijven opgericht dan opgeheven. In de brood- en deegwarenindustrie vonden in het eerste kwartaal de meeste mutaties plaats. Branches in de voedingsindustrie zonder noemenswaardige aantallen oprichtingen en opheffingen in het eerste kwartaal waren de visverwerkende industrie, de spijsoliën- en vettenindustrie, de meelindustrie en de diervoederindustrie. Dit blijkt uit een analyse van recente CBS-cijfers door onze redactie.
Meer dan de helft van de oprichtingen en opheffingen vond plaats in de brood- en deegwarenindustrie. Van de in totaal 175 nieuwe bedrijven in de voedingsindustrie in het eerste kwartaal was 60 procent (105 nieuwe oprichtingen) afkomstig uit deze branche. Tegelijkertijd vonden in dezelfde periode ook de meeste bedrijfssluitingen plaats in de brood- en deegwarenindustrie. Van de in totaal 115 bedrijven die in het eerste kwartaal hun deuren definitief sloten in de voedingsindustrie, behoorde 57 procent (65 bedrijven) tot deze sector. Op enige afstand namen de slachterijen en de vleeswarenindustrie de tweede plaats in, met respectievelijk 20 nieuw opgerichte en 10 opgeheven bedrijven in het eerste kwartaal van dit jaar.
Opvallend is dat de meeste oprichtingen in de voedingsindustrie plaatsvonden tijdens de coronajaren 2020, 2021 en 2022. In 2021 bereikte het aantal nieuw opgerichte bedrijven zelfs een absoluut hoogtepunt met maar liefst 1125 bedrijven. Dit werd gevolgd door 835 nieuwe bedrijven in 2022 en 725 in 2020. Tijdens de financieel-economische crisis in 2009 daalde het aantal nieuw opgerichte bedrijven in de voedingsindustrie tot slechts 275.
Wat betreft bedrijfssluitingen vond het hoogste aantal plaats in 2022, toen in totaal maar liefst 540 bedrijven hun activiteiten staakten. Daarna volgden 2020 en 2019, met respectievelijk 440 en 410 bedrijfssluitingen. De jaren met het kleinste aantal opheffingen waren 2007 en 2010, beide met 250 bedrijven die werden gesloten.
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2023