Meer dan 20 soorten algen toegelaten op Europese markt
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Meer dan 20 soorten algen toegelaten op Europese markt

  • 28 februari 2024

De Nederlandse voedingsindustrie staat op het punt van een significante verschuiving, dankzij de recente toevoeging van meer dan 20 algensoorten aan de EU Catalogus voor Nieuwe Voedingsmiddelen. Dit besluit van de Europese Commissie, in samenwerking met bevoegde autoriteiten van EU-lidstaten, markeert een cruciale ontwikkeling voor de algenindustrie.

Nieuwe kansen voor algenproducten

De opname van deze algensoorten in de catalogus elimineert een belangrijk knelpunt in de ontwikkeling van de sector. Het bespaart de industrie aanzienlijk wat tijd en geld. Hierdoor wordt het proces voor het verkrijgen van markttoelatingsautoriteit voor algenproducten verkort. Deze ontwikkeling zou een geschatte kostenbesparing van minstens €10 miljoen voor de algenindustrie in de EU kunnen betekenen.

Deze verandering is revolutionair voor de Europese algenindustrie. Voorheen waren slechts enkele soorten algen erkend als niet-nieuwe voedingsmiddelen of -supplementen in de EU. De geüpdatete catalogus bevat nu meer dan 60 vermeldingen, waaronder verschillende soorten microalgen en zeewier afgeleide producten, zoals extracten en oliën.

Vereenvoudiging van markttoegang

Dankzij deze verandering hoeven producenten voor het op de markt brengen van hun producten geen pre-markttoelating meer te verkrijgen. Dit omdat deze algensoorten traditioneel al als voedsel werden gebruikt in een EU-land. Het biedt producenten de mogelijkheid om sneller en efficiënter nieuwe producten te introduceren.

Veiligheid blijft voorop staan

Ondanks deze versoepeling in het markttoegangsproces, blijven alle EU-voedsel- en veiligheidsvoorschriften van kracht. Producten afgeleid van deze algensoorten moeten voldoen aan de algemene voedselwetgeving van de EU (Verordening (EG) Nr. 178/2002). Dit zorgt ervoor dat consumenten toegang hebben tot veilige producten.

De uitbreiding van de lijst van erkende algensoorten is een win-winsituatie voor zowel producenten als consumenten. Het bevordert innovatie en diversiteit in de voedings- en supplementenmarkt. Hiermee wordt een nieuwe horizon geopend voor de Nederlandse voedingsindustrie, waarbij zowel economische groei als consumentenwelzijn centraal staan.

Ec.europa.eu

Bron: Europese Commissie