Mariene biomassa: duurzame bron voor voeding
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Mariene biomassa: duurzame bron voor voeding

  • 18 maart 2024

Innovatief gebruik van mariene biomassa speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van duurzame producten. Laag trofische mariene soorten zoals mosselen, vormen hierin een belangrijk element. Ze vereisen geen landbouwgrond of zoetwaterbronnen. Dit maakt ze een ideale kandidaat voor circulaire en klimaatneutrale toepassingen.

Mosselkweek, met name in hangculturen, biedt meerdere voordelen. Het draagt bij aan de biodiversiteit en vereist beperkte ruimte. Belangrijker nog, deze vorm van aquacultuur heeft minimale impact op de zeebodem. Hierdoor past mosselkweek uitstekend binnen een circulair voedselsysteem. Dit systeem sluit aan bij de groeiende behoefte aan duurzame voedselproductie.

Gezondheidspotentieel van mosselen

Het potentieel van mosselen in de voedingsindustrie wordt nog niet volledig benut. Deze schelpdieren zijn rijk aan gezondheidsbevorderende stoffen zoals vitamines, eiwitten en omega-3-vetzuren. Recent onderzoek toont aan dat stoffen in mosselen heilzaam kunnen zijn voor aandoeningen zoals bloedarmoede en artritis. De vooruitzichten voor humane gezondheidstoepassingen zijn veelbelovend, inclusief de preventie van hart- en vaatziekten en diabetes. Naast mosselen tonen ook andere laag trofische mariene soorten potentie als bron van eiwitten en gezondheidsbevorderende stoffen.

De kunst van het fractioneren

Het effectief benutten van laag trofische mariene biomassa vereist een specifieke aanpak: fractioneren. Deze techniek scheidt de biomassa in verschillende fracties. Deze fracties kunnen vervolgens dienen als ingrediënten voor hoogwaardige levensmiddelen, voedingssupplementen, of als visvoer in de aquacultuur. Deze innovatieve aanpak opent deuren naar nieuwe, duurzame verdienmodellen binnen een circulaire economie. De Nederlandse voedingsindustrie kan hiermee een voorloper worden in duurzame en gezonde voedselproductie.

Wur.nl

Bron: Wageningen University & Research