Een consortium onder leiding van de Rotterdam School of Management en Docklab heeft onlangs een subsidie van bijna een half miljoen euro ontvangen. Deze subsidie zal worden aangewend voor een project dat focust op de digitalisering van de AGF-ketens (Aardappelen, Groenten en Fruit) tussen Kenia, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.
Het project onderscheidt zich door zijn end-to-end aanpak, wat inhoudt dat de volledige keten, van productie tot consumptie, wordt geïntegreerd. Het betrekt hierbij belangrijke spelers zoals het Trademark Africa platform, ontwikkeld door IOTA, en het Britse Institute for Export and International Trade. Ook Nederlandse bedrijven als CargoLedger en Annona, een impactfonds dat actief is in West-Afrika, spelen een belangrijke rol in dit consortium.
De nadruk ligt op het verbeteren van de productkwaliteit en het naleven van ESG-normen (Environmental, Social, and Governance) binnen deze ketens. Door de recente verschuiving naar digitalisering biedt dit project een unieke kans om dit proces te versnellen. Belangrijke onderdelen van het project zijn de digitale overdracht van eigendom en het gebruik van geavanceerde digitale oplossingen zoals de supply chain twin-technologie. Deze initiatieven bouwen voort op eerdere projecten zoals GEDAC en Spark! LivingLab.
De Universiteit van Wageningen en Hogeschool Windesheim zullen hun expertise op het gebied van digitalisering in AGF-ketens en het modelleren van complexe ketens bijdragen. Het Havenbedrijf Rotterdam en GroentenFruit Huis ondersteunen ook dit project, respectievelijk vanuit hun focus op wereldwijde Green & Digital corridors en de bevordering van digitale innovatie binnen de AGF-sector.
Het project belooft niet alleen een transformatie in de AGF-ketens, maar ook een voorbeeld te stellen voor soortgelijke initiatieven in de voedingsindustrie. Door in te zetten op digitalisering en innovatie, zet Nederland wederom een stap vooruit in het verduurzamen en optimaliseren van de voedselvoorzieningsketen.
Bron: Groenten en Fruit Huis