Hoe maken we voedselverpakkingen duurzamer?
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Hoe maken we voedselver­pak­kingen duurzamer?

  • 26 januari 2024

De voedselindustrie worstelt met de noodzaak om verpakkingen te transformeren. Hoe kunnen bedrijven hun verpakking duurzamer maken zonder consumentenvoorkeuren in gevaar te brengen? Een recente studie van de DLG, 'Duurzame Verpakking 2024', uitgevoerd in samenwerking met de Hogeschool van Münster, ontrafelt de complexiteit van dit urgente vraagstuk. Deze studie biedt een routekaart op basis van consumenteninzichten en bedrijfsstrategieën. Ze duikt diep in het huidige landschap en geeft bruikbare stappen voor bedrijven die het uitdagende terrein van duurzame voedselverpakking navigeren.

Het begrijpen van de rol van de consument bij het stimuleren van duurzame verpakkingen is cruciaal. De studie onthult dat terwijl 79% van de consumenten de dringende noodzaak erkent van verbeterde milieuvriendelijkheid in voedselverpakkingen, het slechts één factor is in hun besluitvormingsproces. De enquête onder 1.000 consumenten in het voorjaar van 2023 benadrukt dat smaak, kwaliteit en prijs even of zelfs meer invloedrijk zijn. Bovendien benadrukt de studie het belang van effectieve communicatie over de milieuvoordelen van verpakkingen om de kloof tussen consumentenbewustzijn en -gedrag te overbruggen.

Over de effecten van claims

De studie duikt in het consumentengedrag met betrekking tot milieuaspecten van voedselverpakkingen. Twee derde van de consumenten geeft aan meer informatie te willen over de milieuaspecten van verpakkingen. Duidelijke en begrijpelijke claims rechtstreeks op de verpakking, zoals de Groene Punt (76%), herbruikbaar label (76%) en recyclingdriehoek (74%), hebben de voorkeur. De studie benadrukt de behoefte aan transparantie in claims en verbindt begrijpelijkheid met aankooprelevantie. De gevarieerde impact van claims benadrukt het belang voor bedrijven om zorgvuldig labels te kiezen om het marktpotentieel van duurzame verpakkingen te maximaliseren.

Strategieën voor milieuvriendelijke verpakkingen

Met de inzet van de industrie geeft de studie aan dat 49% van de ondervraagde bedrijven een strategie heeft voor milieuvriendelijke verpakkingen, terwijl nog eens 24% er actief aan werkt. De motivatie achter deze strategieën is voornamelijk het verbeteren van milieubescherming, het verbeteren van het bedrijfsimago en het vergroten van de concurrentiekracht. Doelen omvatten het vergroten van de recyclebaarheid en het verminderen van materiaal- en energieverbruik. Ondanks de succesvolle implementatie van nieuwe verpakkingsoplossingen worden bedrijven geconfronteerd met obstakels zoals consumentenweerstand tegen hogere kosten, beperkte beschikbaarheid van alternatieve materialen en extra kosten.

DLG's driedelige studie, ‘Duurzame Verpakking 2024’, biedt een uitgebreid overzicht van de uitdagingen en kansen rond duurzame verpakkingen in de voedselindustrie. De bevindingen worden gepresenteerd op de "Duurzame Verpakking" special show tijdens ProSweets Cologne, en bieden waardevolle inzichten voor bedrijven die hun praktijken willen afstemmen op de veranderende verwachtingen van consumenten en milieukwesties. Doe met ons mee terwijl we deze blauwdruk voor verandering verkennen in een tijdperk waar duurzaamheid niet slechts een optie is, maar een noodzaak.

Dlg.org

Bron: DLG