Maatschappelijk verantwoorde productie verplicht in Duitsland
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Maatschap­pelijk verantwoorde productie verplicht in Duitsland

  • 24 maart 2022

In 2021 is een Duitse zorgplichtwet op toeleveringsketens van kracht gegaan die maatschappelijk verantwoorde productie gaat verplichten. Dit geldt ook voor levensmiddelen en andere producten in de agrifood sector, en geldt voor zowel de producent als voor de directe en indirecte toeleveranciers in de productketen. Van boer tot bord.

Met deze zorgplichtwet op de toeleveringsketen geeft de Duitse overheid gehoor aan een langer lopende discussie op EU niveau om mensenrechten langs toeleveringsketens beter te beschermen. Het gaat dan bijvoorbeeld om kinderarbeid, maar ook over al dan niet indirecte gezondheidseffecten als gevolg van bijvoorbeeld lucht- of watervervuiling.

Beleid

De wetgeving geldt voor alle in Duitsland gevestigde bedrijven (ook als het een dochteronderneming van een bedrijf buiten Duitsland is). Belangrijke elementen zijn risicoanalyse door de bedrijven, een preventieplan en een protocol om klachten te behandelen. Bij het vermoeden van schendingen bij directe of indirecte toeleveranciers, geldt een controleplicht. Bij het constateren van een schending moet het bedrijf de probleemoplossing in gang zetten. Over de uitvoering van het eigen beleid moeten bedrijven transparant communiceren.

Eerste reacties

De nieuwe wetgeving treedt stapsgewijs in werking: Vanaf 1 januari 2023 moeten bedrijven groter dan 3.000 fte in Duitsland aan de nieuwe regels voldoen, vanaf 1 januari 2024 ook bedrijven vanaf 1.000 fte. Voordat de wetgeving ook voor kleinere bedrijven gaat gelden, wordt de wetgeving geëvalueerd. De eerste reacties uit het Duitse bedrijfsleven laten vooral zien dat het voldoen aan de wetgeving ingrijpend kan zijn. Vaak wordt daar hulp van externe expertise bij gezocht, met name van corporate law specialisten en de grote adviesbureaus. Ook kunnen Duitse bedrijven gebruik maken van het (gratis) aanbod van de overheidsinstanties en diverse brancheorganisaties.

Agroberichtenbuitenland.nl

Bron: Agroberichten Buitenland