Maaltijdboxen: Open boek of black box?
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Maaltijdboxen: Open boek of black box?

  • 15 december 2022

Maaltijdboxen maken het je makkelijk met hun recepten en de daarop afgestemde inhoud. Maar geven ze ook genoeg informatie om gezond te kunnen kiezen? Dat verschilt nogal.

De consumentenbond zocht uit hoeveel informatie voor een gezonde keus tien aanbieders van maaltijdboxen geven op hun website. In totaal werden er 67 maaltijden bekeken. Een aanbieder geeft op zijn website helemaal geen informatie over de voedingswaarde van de maaltijden. Kiezen voor weinig zout of verzadigd vet wordt dan knap lastig. Ook bij twee andere aanbieders ontbreken de voedingswaarden. Bij deze aanbieders is deze informatie minder relevant, omdat de maaltijden per box vaststaan. Er is dus geen keus in recepten. Daarnaast zijn er nog twee aanbieders die geen informatie geven over de hoeveelheden verzadigd vet, suikers, zout en vezels.

Geen verplichtingen

Voor voorverpakte levensmiddelen is een voedingswaardetabel verplicht. Voor niet-voorverpakte levensmiddelen, zoals brood van de bakker, is dat niet het geval. De NVWA rekent een maaltijdbox tot de laatste categorie. Aanbieders mogen deze informatie daardoor straffeloos achterwege laten. Er is een uitzondering. Als een fabrikant een voedingsclaim maakt, zoals ‘rijk aan eiwit’, is hij wettelijk verplicht het eiwitgehalte te vermelden. Zes van de tien aanbieders strooien op hun website met claims als ‘gezonde recepten’ en ‘ongekend lekker en gezond’. Een product gezond noemen mag alleen als dit samengaat met een toegestane gezondheidsclaim. Dat is een claim die aangeeft waarom een product gunstig is voor je gezondheid, zoals de claim ‘cholesterolverlagend’. Geen enkele aanbieder volgt op dit punt de regels. 

“Claims kunnen een handige aanvulling zijn op informatie over voedingswaarde en ingrediënten. Ze moeten dan wel voldoen aan de regels. Anders werken ze misleiding in de hand”, aldus de Consumentenbond.

Bekijk het onderzoek ‘Open boek of black box?’
Consumentenbond.nl

Bron: Consumentenbond