Kweekvleesbedrijven veranderen hun strategie om productiekosten te verlagen. “Startups wilden oorspronkelijk echt vlees produceren zonder veestapeluitbreiding. Dit moest dierenleed verminderen en CO2-uitstoot voorkomen. Nu wordt kweekvlees echter een ingrediënt voor plantaardige alternatieven, om de smaak van echt vlees na te bootsen en kosten te beheersen,” aldus Ceel Elemans, ING Sector Banker Food. Deze koerswijziging is zichtbaar bij hybride producten, die vlees combineren met plantaardige ingrediënten.
Het voorkomen van dierenleed is minder belangrijk geworden. De nadruk ligt nu op kostenreductie. Productiekosten van kweekvlees zijn gestegen, net als de energie-uitgaven voor bioreactoren. Verhoogde rentelasten drukken ook op de dure investeringen. Bovendien is de duurzaamheidsclaim van kweekvlees nog niet onomstotelijk bewezen. Dit alles maakt kostenreductie een prioriteit.
In Europa duurt de introductie van kweekvlees nog lang. Schaalbaarheid is een grote uitdaging. De kosten per eenheid moeten fors omlaag om concurrerend te zijn met traditioneel vlees. De EU stelt strenge eisen aan de marktintroductie van kweekvlees, gezien als novel food. In landen als Singapore en de VS zijn de regels minder streng en is kweekvlees al goedgekeurd. Bedrijven als Meatable en Mosa Meat verplaatsen daarom hun focus naar deze landen.
De acceptatie van kweekvlees door de consument is nog onzeker. Hybride producten kunnen hierbij een waardevolle oplossing zijn. Door kweekvlees te mengen met plantaardige ingrediënten, kunnen de kosten worden gedrukt en kan de consument langzaam wennen aan deze nieuwe voedselbron.
Bron: ING