Er zijn veel manieren om cyberveilig te werken. Wat je beveiligt en hoe je dat doet, verschilt per onderneming. Toch zijn er een paar veiligheidspunten waar vrijwel iedere ondernemer aan moet denken. Het Digital Trust Center noemt zeven maatregelen waar je direct mee aan de slag kunt.
1. Maak een back-up
Beperk de schade van een cyberincident met een goede back-up. Maak één of meerdere kopieën van je bedrijfsdata. Bewaar minimaal één back-up op een andere locatie.
2. Gebruik multifactorauthenticatie
Multifactorauthenticatie werkt als een extra slot op je account. Om in te loggen heb je dan niet alleen je wachtwoord nodig, maar bijvoorbeeld ook je vingerafdruk of een code die je via sms of een app ontvangt.
3. Zet automatische updates aan
Software updates bevatten naast verbeteringen voor de gebruiker vaak ook beveiligingsupdates. Hackers zoeken actief naar kwetsbaarheden in verouderde software. Wacht daarom niet met updaten van je software en zet bij voorkeur automatisch updaten aan.
4. Gebruik antivirussoftware
Installeer een antivirusprogramma en zorg dat deze software up-to-date blijft. Doe dit op alle computers en servers binnen je bedrijf.
5. Controleer je e-mail beveiligingsstandaarden
Met goede beveiligingstandaarden kunnen cybercriminelen je identiteit niet misbruiken om spam zoals phishing te versturen.
6. Herken phishing
Bij phishing misleiden fraudeurs je met gerichte nep e-mails, nep QR-codes en valse sms of WhatsAppberichten. Maak je medewerkers alert en zorg dat ze phishing herkennen..
7. Maak een offline bellijst
Zorg dat contactgegevens van belangrijke partners uitgeprint klaarliggen in het geval van een cyberincident. Een voorbeeld van zo’n bellijst vind je op digitaltrustcenter.nl.
Bron: KVK