De Europese varkensmarkt blijft onder invloed staan van geopolitieke spanningen. Waar de productie in 2024 nog licht groeide, voorziet Rabobank voor 2025 een daling van zo’n 1,5 procent. Die verwachte terugval hangt samen met een kleinere varkensstapel, mede veroorzaakt door beëindigingsregelingen en ziektedruk. Ondertussen zorgen Amerikaanse importheffingen voor onrust in de internationale handel.
In de Europese Unie nam het aantal zeugen vorig jaar met 3,4 procent af. Nederland spande de kroon, met een daling van maar liefst 14 procent. Ook in Polen, Italië en Spanje kromp de zeugenpopulatie flink. Afrikaanse varkenspest en PRRS worden als belangrijke oorzaken genoemd. Hoewel er in 2024 nog sprake was van een lichte productiegroei — dankzij gunstige marges het jaar ervoor — is het beeld voor 2025 een stuk somberder. Rabobank verwacht dat het aantal zeugen in Nederland opnieuw hard terugloopt, vooral door deelname aan beëindigingsregelingen.
Sinds eind maart trekken de varkensprijzen in Noordwest-Europa aan. Dat is het gevolg van een dalend aanbod én het herstel van de export naar het VK, nu Duitsland zijn MKZ-vrije status terug heeft. De biggenprijzen zijn inmiddels ook gestegen, al blijven ze zo’n 10 procent onder het meerjarig gemiddelde. In Nederland zorgt het beperkte aanbod van biggen voor druk op de marges, maar stabilisatie lijkt in zicht.
De recente Amerikaanse heffingen op Europees varkensvlees — 10 procent — lijken Nederland vooralsnog weinig te raken. De export naar de VS is beperkt. Toch verschuiven handelsstromen, zeker nu China meer soja inkoopt in Brazilië en tegelijkertijd de Europese bijproductenmarkt lonkt. Mogelijke anti-dumpingmaatregelen vanuit China werpen echter een schaduw. Exporteurs bereiden zich ondertussen voor op een grilliger speelveld.
Bron: Rabobank