Kottervisserij fors verliesgevend in 2022
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Kottervisserij fors verliesgevend in 2022

  • 03 oktober 2022

De Nederlandse kottervisserij lijdt over de eerste 8 maanden van 2022 een verlies van naar schatting 20 à 30 miljoen euro. Veel kotters hebben voor langere tijd stilgelegen omdat verwacht werd dat visserij onrendabel zou zijn. Voornaamste redenen van het stilliggen zijn de hoge brandstofprijzen, bemanningstekort en het wachten van kottereigenaren om te kunnen saneren in het najaar 2022.

Neerwaartse trend

Het jaar 2021 laat een voorlopig resultaat zien van -3 miljoen euro. In de jaren 2018, 2019 en 2020 waren de resultaten respectievelijk nog +48, +9 en +5 miljoen euro. Verwacht wordt dat opvarenden van kotters een aanzienlijk lager loon hebben verdiend dan in voorgaande jaren vanwege het deelloonsysteem in de visserij; de bemanning krijgt een vast deel van de netto opbrengst, waarin ook de veel hogere brandstofkosten worden meegenomen. De opbrengst aan vis en garnalen nam in de eerste 8 maanden van 2022 naar schatting met zelfs 25 miljoen euro toe ten opzichte van 2021 maar de kosten stegen nog veel harder waardoor meer verlies werd gemaakt.

Afname van inzet en aanvoer

De inzet van schepen is 25-30% lager geweest ten opzichte van 2021. Veel schepen hebben langere tijd stilgelegen. Kottereigenaren (platvisschepen) overwegen gebruik te maken van de saneringsregeling, die openstaat tot eind november 2022 voor inschrijving. De aanvoer van vis en garnalen liep in 2022 tot nu toe behoorlijk terug. Er werd bijna 22% minder aangevoerd (-8 miljoen kilo). Het totaalvolume kwam uit op bijna 27 miljoen kilo (tegenover ruim 34 miljoen kilo).

Zorgen over de toekomst

De matige vangsten en aanvoer van vis leiden tot zorgen in de hele keten. Als de sanering van een grote groep kotters daadwerkelijk doorzet dan is het maar de vraag of de visafslagen en handels- en verwerkingsbedrijven nog genoeg aanvoervolume via de Nederlandse visafslagen kunnen kopen om hun productielijnen en personeel voldoende werk te bieden. Daarnaast zijn er de nodige zorgen over het toegenomen ruimtegebruik op de Noordzee door andere gebruikers en het imago van de visserij.

Mosselsector komt dit jaar economisch positief uit de verf

De aanvoer van consumptiemosselen in het seizoen 2021/2022 was met 33 miljoen kg iets hoger (+2 miljoen kg) dan in het seizoen ervoor. De gemiddelde mosselprijs steeg dit seizoen eveneens en wel tot 1,97 euro per kilo (+37%). Door de hogere prijs steeg de waarde van mosselen naar bijna 66 miljoen euro (was ruim 45 miljoen euro). Door de toegenomen opbrengst zal het netto resultaat waarschijnlijk ruim boven de 8 miljoen euro van vorig seizoen uitkomen.

Handel in vis in 2021 weer gegroeid

De export van vis vanuit Nederland is verder gegroeid en de waarde ervan kwam in 2021 uit op 4,4 miljard euro (+13% ten opzichte van 2020). Het aanbod van door Nederlandse schepen aangevoerde vis neemt af waardoor handels- en verwerkingsbedrijven steeds meer vis gaan importeren en daarvan afhankelijk worden. 

Meer kosten voor handels en verwerkingsbedrijven

Het laatste jaar nemen ook voor handels- en verwerkingsbedrijven de kosten fors toe. Door dalende koopkracht in landen waarnaar wordt geëxporteerd is er gerede kans dat dit negatieve effecten op de verkoop van visproducten zal hebben. Visproducten kunnen te duur worden waardoor men sneller kiest voor goedkopere eiwitrijke producten. Tenslotte zorgen internationale uitdagingen in de logistiek voor gestegen kosten.

Wur.nl

Bron: Wageningen University & Research