Klimaatneutraliteit in de foodsector: alle hens aan dek
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Klimaatneu­tra­liteit in de foodsector: alle hens aan dek

  • 08 augustus 2023

Voedingsbedrijven spelen een cruciale rol in het bereiken van Nederlandse klimaatdoelstellingen. Volgens de FNLI zijn klimaat en energie de grootste uitdagingen. Groene stroom alleen is onvoldoende om klimaatneutraliteit te bereiken. 

Er moet naast groene stroom ook gekeken worden naar elektrificatie van productieprocessen, andere duurzame energiebronnen en energie-efficiëntie. Veel restwarmte gaat momenteel verloren, wat een potentieel verbeterpunt is. Voedingsgroothandels kunnen ook bijdragen door te investeren in zero-emissie distributie en duurzame koeltechnologieën en gebouwen.

Prioriteit energietransitie bij primair productieproces

Er is een sterke behoefte aan investeringen in duurzame energieoplossingen, zoals het verminderen van gasafhankelijkheid en het vergroenen van stroomverbruik. Het aardgasverbruik in de sector is nog steeds dominant, met een aandeel van meer dan 70%, net als in 2019. Er zijn echter nog veel winsten te behalen door energie-efficiëntie, zoals blijkt uit een 25% reductie van energieverbruik in de bakkerijsector door gebruik van ovens-monitoringsystemen. Warmteterugwinningstechnieken zoals warmtepompen kunnen ook helpen om energie te besparen en gasverbruik te verminderen.

Broeikasgasuitstoot in voedingsindustrie neemt toe

In 2021, was de uitstoot van broeikasgassen door de sector 4,2 miljard kilo. Ondanks een lichte toename in productievolume in de afgelopen drie jaar, moet klimaatneutraal produceren nog steeds een belangrijk doel zijn. De sector streeft naar een halvering van de uitstoot tot 2 Mton in 2030.

Ceel Elemans, ING Sector Banker Food, benadrukt dat investeringen in de energietransitie belangrijk zijn voor voedingsbedrijven. Duurzaamheidsbeleid moet een leidraad zijn voor investeringsbeslissingen. Als een investering niet leidt tot een vermindering van de CO2-voetafdruk, zou deze wellicht moeten worden vermeden. Investeren in elektrificatie of andere energiebronnen is duur en elektriciteit is momenteel duurder dan gas, maar de energietransitie is essentieel vanwege de blijvende klimaatverandering.

Om lange termijn investeringen te faciliteren zijn bepaalde randvoorwaarden nodig. De overheid moet deze transitie zo veel mogelijk ondersteunen, vooral door middel van subsidies. Er is ook werk aan de winkel om netwerkcongestie op te lossen.

Tips voor ondernemers

  • Kennis van je processen is cruciaal. Investeer vooral waar het meeste besparingspotentieel zit.
  • Maak gebruik van adviseurs met expertise op het gebied van energietransitie en energiebesparing.
  • Maak gebruik van subsidieregelingen zoals SDE++, EIA en VEKI om investeringen rendabeler te maken en de terugverdientijd te verkorten.

Ing.nl

Bron: ING