Kippenei-eiwit zonder kip!
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Kippenei-eiwit zonder kip!

  • 27 augustus 2019

Een plantaardig kippenei-eiwit op basis van een schimmel kan het gebruik van eieren voor de voedingsindustrie overbodig maken. Binnen enkele jaren wil FunGeneX, een dochterbedrijf van BioscienZ het product op de markt brengen. 

Kippenei-eiwit

Bakkerij-, zuivel- en vleesproducten en vleesvervangers. Al deze voedingsmiddelen gebruiken kippenei-eiwit als bindmiddel. Maar wat is er nodig om één enkel ei per dag te produceren, dat slechts 3% bindingseiwit bevat? Een kip, 550 vierkante centimeter leefruimte en 132 gram kippenvoer, dat op zichzelf ook ruimte nodig heeft om te groeien. Veel inefficiëntie, wat leidt tot opwarming van de aarde. Hoe gaan we een snel groeiende populatie van 9 miljard mensen voeden, met meer dan 25 miljard kippen wereldwijd en slechts 1500 miljoen hectare landbouwgrond? 

Hoe werkt het?

FunGeneX kweekt biologisch gemodificeerde schimmels om kippeneiwit proteïne te produceren voor het binden van producten. Ze stoppen hun synthetisch ontwikkeld DNA in de kern van de schimmel, om het produceren van eiwit te starten. Vervolgens kweekt het bedrijf de schimmels in fermentoren met behulp van een combinatie van suikerbietensap en ammoniak. Waarom suikerbiet? Omdat de opbrengst twee keer zo hoog is als tarwe. Tot slot wordt door filtratie het eiwit gescheiden van de schimmels en is het eiwit klaar voor gebruik. Dit stelt FunGeneX in staat om eiwitten sneller en efficiënter te produceren. 

BioscienZ

BioscienZ: “We zijn erg blij te kunnen aankondigen dat in het kader van een SBIR-programma van de overheid, Novel Food Challenge onderzoekers die in ons fermentatielab werken, in een studie de succesvolle over-expressie van het kippenei-albumine gen hebben omgezet in een schimmel met de GRAS-status en een zeer hoge eiwitproductiecapaciteit. De hoeveelheden waren twintig keer hoger dan de huidige gepubliceerde gegevens in andere bacteriële of gistsystemen. Dit opent de weg naar een commercieel proces binnen de komende 5 jaar”. 

Bron: © BioscienZ