Innovatiesubsidie voor vergassing van reststromen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Innovatie­subsidie voor vergassing van reststromen

  • 08 januari 2024

Ondernemers kunnen vanaf 15 februari 2024 DEI+-subsidie aanvragen voor demonstratieprojecten gericht op de vergassing van reststromen, zoals organisch afval. Deze innovatieve aanpak, waarbij een productie-installatie organisch materiaal omzet in gas, biedt een duurzaam alternatief voor fossiele grondstoffen en draagt bij aan de overgang naar hernieuwbare energiebronnen.

De subsidie is specifiek bedoeld voor de demonstratie van installaties die afval, waaronder biogene reststromen, vergassen. Dit proces resulteert in syngas, dat vervolgens kan worden gebruikt voor de productie van groen gas, methanol, geavanceerde transportbrandstoffen of als grondstof in de industrie. Door hernieuwbare bronnen op deze wijze te benutten, wordt een circulaire economie gestimuleerd.

Syngas als veelzijdige grondstof

In de productie-installatie ondergaat afval, zoals groenafval en sloophout, een vergassingsproces bij hoge temperatuur of druk, resulterend in syngas. Dit veelzijdige product kan dienen als grondstof voor brandstoffen zoals groen gas en diverse chemicaliën. Het gebruik van syngas ondersteunt dus de overgang naar duurzame energie en past binnen een circulaire benadering van grondstoffen.

Financiële ondersteuning uit het Klimaatfonds

De subsidie, ter waarde van € 98 miljoen, wordt gefinancierd door het Klimaatfonds. Dit fonds, een belangrijk instrument uit het coalitieakkoord, draagt bij aan het doel van minstens 55% CO2-uitstootvermindering in 2030. Ondernemers die investeren in de demonstratie en opschaling van vergassingstechnologie kunnen deze subsidie aanvragen.

Aanvraagperiode en vereisten

Ondernemers kunnen de subsidie DEI+: Vergassing van reststromen aanvragen van 15 februari 2024 tot 29 augustus 2024. Voor een succesvolle aanvraag is het essentieel dat ondernemers beschikken over de vereiste vergunningen en voldoen aan de duurzaamheidscriteria van de richtlijn voor hernieuwbare energie.

Rvo.nl

Bron: RVO