ING: Foodbedrijven moeten meer doen voor eerlijke productieketens
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

ING: Foodbedrijven moeten meer doen voor eerlijke productie­ke­tens

  • 25 maart 2024

Recent hebben de EU-lidstaten ingestemd met de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD). Deze richtlijn vereist meer aandacht voor mensenrechten en milieu in productie- en toeleverketens. Ceel Elemans, een expert van ING, benadrukt dat voedingsbedrijven nu actie moeten ondernemen. Vooral nu de 'anti-wegkijk-wet' minder streng is dan voorheen.

Europese regelgeving richt zich op het aanpakken van misstanden op een uniforme wijze. De recente aanpassingen in de CSDDD beperken echter de reikwijdte. Oorspronkelijk vielen bedrijven met 500 werknemers en een omzet van 150 miljoen euro onder de wet. Nu is dit verhoogd naar bedrijven met meer dan 1000 werknemers en 450 miljoen euro omzet. Deskundigen pleiten voor proactieve verantwoordelijkheid door bedrijven, ongeacht de nieuwe drempels.

Rapportage als kernpunt

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht grote bedrijven om te rapporteren over arbeidsomstandigheden en milieukwesties. Vanaf het verslagjaar 2024 geldt dit voor beursgenoteerde bedrijven en vanaf 2025 voor grotere bedrijven die aan de criteria voldoen. Dit benadrukt de trend naar meer openheid over de invloed van voedselproductie op mens en milieu.

Consumentenvraag naar transparantie

De moderne consument vraagt om transparantie. Men wil weten onder welke omstandigheden hun voeding wordt geproduceerd. Voorbeelden van uitbuiting zoals bij tomatenplukkers in Zuid-Italië of theeplantages in Kenia worden steeds minder geaccepteerd. Ook in Nederland is aandacht voor de arbeidsomstandigheden van migranten urgent. Supermarkten en voedingsbedrijven, ongeacht of ze onder de CSDDD vallen, worden aangespoord hun sociale verantwoordelijkheid te nemen.

Dit alles wijst op een cruciale tijd voor de Nederlandse voedingsindustrie. Het is niet alleen een kwestie van voldoen aan nieuwe regels. Het gaat om een fundamentele verschuiving in hoe bedrijven omgaan met hun productieprocessen en de impact daarvan op de wereld.

Ing.nl

Bron: ING