Indringend rapport misstanden slachthuizen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Indringend rapport misstanden slachthuizen

  • 13 september 2019

Minister Carola Schouten (LNV) heeft onlangs een onderzoek naar misstanden in de kleine- en middelgrote slachthuizen in Noord-Nederland ingesteld. Het rapport geeft een indringend beeld en laat de ernst van de problematiek zien.

Minister Schouten noemt de bevindingen in het rapport ernstig: “Dit rapport maakt in heldere bewoordingen duidelijk waar het aan schort. Het toezicht op alles schakels van de productieketen van dieren die uiteindelijk bij deze categorie slachthuizen worden aangevoerd en het toezicht op de export van deze dieren moet en kan beter.”

“Ik streef naar een cultuur na waar stevige en consequente handhaving in alle onderdelen van de NVWA de norm is. Daarom ga ik in gesprek met het management van de NVWA over hoe zij in alle lagen van de organisatie gaat sturen op consequente handhaving en zorgt voor een veilige werkomgeving waar ruimte is voor onderling aanspreken”. 

Uit rapport van onderzoeksbureau 2Solve blijkt dat het de NVWA onvoldoende lukt om bij de kleine en middelgrote noordelijke slachthuizen op dezelfde manieren op slachtwaardigheid en transportwaardigheid te beoordelen en indien nodig handhavend op te treden waarbij ook de capaciteit een punt van aandacht is. Ook concluderen de onderzoekers dat toezichthoudende dierenartsen zeer verschillend omgaan met de normen die van toepassing zijn op transportwaardigheid en slachtwaardigheid. Er zijn niet alleen interpretatieverschillen over de normen, maar ook forse verschillen in de bereidheid die normen te handhaven.

Maatregelen

Er worden extra maatregelen genomen die er voor moeten zorgen dat er eenduidige handhavingscultuur komt. Voor medewerkers die zich stelselmatig onttrekken aan hun verantwoordelijkheid is in de NVWA geen ruimte, zo laat de minister de Tweede Kamer weten. Tegen hen zullen rechtspositionele maatregelen worden getroffen. Dit is noodzakelijk om de geschetste misstanden op te lossen. 

Bedrijfsleven

Schouten kondigt verder aan ook in gesprek te gaan met het bedrijfsleven. Daarbij zal ook hun verantwoordelijkheid bij het borgen van de voedselveiligheid en dierenwelzijn aan de orde komen. De gesprekken en maatregelen zijn niet vrijblijvend. Mochten de door de sector genomen maatregelen niet voldoende resultaat opleveren, dan overweegt de minister om bij middelgrote slachthuizen waar de situatie niet verbetert permanent toezicht in te stellen.

Beeld: ©stockfour/Shutterstock.com

Bron: © LNV