IMVO Convenant Voedingsmiddelen roept op tot actie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

IMVO Convenant Voedings­middelen roept op tot actie

  • 03 februari 2022

De partijen binnen het Convenant Voedingsmiddelen roepen bedrijven in de voedingsmiddelensector op tot actie. De uitkomsten van de jaarlijkse monitoring laten zien dat steeds meer bedrijven in de sector het belang van internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen onderschrijven. Tegelijkertijd zijn bedrijven nog onvoldoende voorbereid op toekomstige wetgeving en staan zij voor grote uitdagingen. Zo hebben bedrijven wel beter zicht op leveranciers en grondstoffen vergeleken met het voorgaande jaar, maar kunnen risico’s in de keten voorbij de eerste leverancier vaak nog niet worden achterhaald. Dit alles staat te lezen in de jaarrapportage 2020-2021.

Risico’s in de keten

Om de voortgang op het gebied van due diligence te monitoren is een self-assesment uitgevoerd door de leden van brancheorganisaties CBL, FNLI en KNSV. Hiervoor is voor het eerst gebruikgemaakt van een nieuwe, interactieve online tool. Dit jaar hebben 119 bedrijven deelgenomen aan de monitoring, tegenover 110 in het tweede jaar. 44 bedrijven deden dit jaar voor het eerst mee. Dit laat zien dat steeds meer bedrijven met de OESO-richtlijnen aan de slag gaan, maar ook dat het een uitdaging blijft om bedrijven betrokken te houden.

Collectieve projecten

Naast het bieden van ondersteuning werken de convenantspartijen ook samen aan collectieve projecten. Zo hebben CBL en IDH, The Sustainable Trade Initiative voor het leefbaarloon-bananenproject 42% van de totale Nederlandse inkoop van bananen in kaart gebracht. Doel van het project is om het gat tussen het betaalde loon en het leefbaar loon inzichtelijk te maken en in 2025 voor minimaal 75% te dichten. Daarnaast hebben FNV en CBL een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd naar misstanden in de Italiaanse tomatenketen. Het onderzoek bevestigt risico’s op het gebied van schending van mensenrechten, zoals uitbuiting en illegale arbeid. Het CBL heeft samen met de leden een actieplan opgesteld om de aanbevelingen uit het rapport uit te voeren. Naast de lopende projecten zijn de convenantspartijen in het derde jaar ook gestart met de verkenning van nieuwe collectieve projecten voor diverse risicogrondstoffen, welke in het vierde jaar verder worden uitgewerkt.

Bekijk de jaarrapportage 2020-2021
Imvoconvenanten.nl

Bron: IMVO Convenanten