Ierland heeft recentelijk een innovatieve toolkit gepresenteerd om de veehouderij te verduurzamen. Deze toolkit stelt Ierse veehouders in staat om hun emissiedata bij te houden en gerichte actieplannen te maken om hun CO2-voetafdruk te verkleinen.
Met een export van 1,35 miljard euro aan voedsel en dranken naar Nederland in 2023, benadrukt Laura Crowley, manager van Bord Bia Nederland, de cruciale positie van Nederland als afzetmarkt voor Ierse producten. Rundvlees, met een exportwaarde van 207 miljoen euro, is met name populair vanwege de Nederlandse voorkeur voor stoofgerechten.
Origin Green, het nationale duurzaamheidsprogramma van Ierland voor voedsel en dranken, heeft sinds 2012 de hele voedselproductieketen verenigd om meetbare duurzaamheidsdoelen te behalen. Dankzij de inspanningen van de sector is de CO2-uitstoot per kilogram rundvlees met 8 procent verminderd sinds de lancering van het programma.
De AgNav duurzaamheidstoolkit, ontwikkeld in samenwerking met diverse Ierse organisaties en met steun van de overheid, biedt veehouders de mogelijkheid om gericht hun koolstofvoetafdruk te verkleinen. Momenteel in de pilotfase, wordt verwacht dat het programma tegen het einde van het jaar beschikbaar zal zijn voor alle deelnemende boeren.
De Chefs' Irish Beef Club, een internationaal netwerk van bekroonde chefs met een voorliefde voor Iers rundvlees, onderstreept de reputatie en kwaliteit van Ierse producten. Topchef Erik van Loo van restaurant Parkheuvel, lid sinds 2005, prijst de kwaliteit van Iers rundvlees en benadrukt het belang van duurzame productiemethoden voor de smaak en het karakter van het vlees.
Bron: Irish Beef