Hybride aardappel: revolutie in de aardappelsector
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Hybride aardappel: revolutie in de aardappel­sector

  • 05 juni 2023

Een baanbrekende ontwikkeling in de aardappelsector heeft het potentieel om de wereldwijde voedselzekerheid te vergroten en de landbouw te verduurzamen. De hybride aardappel staat op het punt om een revolutie teweeg te brengen, zowel in landbouwgebieden in Afrika als in Westerse landen. Deze innovatie wordt uitgebreid belicht in het boek 'Impact of hybrid potato: the future of hybrid potato from a systems perspective'.

Het boek is het resultaat van het "Verantwoorde Innovatie in de Nederlandse aardappelveredeling (Potarei)"-project, gefinancierd door NWO en uitgevoerd door Wageningen University & Research (WUR), Rathenau Instituut, Rijksuniversiteit Groningen en Solynta. Het biedt zowel technische inzichten in de innovatie van de hybride aardappel als oplossingen om kleinschalige boeren toegang te geven tot hoogwaardig uitgangsmateriaal.

Hybride veredeling en botanisch zaad

Hybride veredeling maakt het mogelijk om aardappelrassen met nieuwe eigenschappen te kweken, zoals ziekteresistentie, waardoor het gebruik van bestrijdingsmiddelen kan worden verminderd. Het gebruik van hybride zaad biedt tal van voordelen, zoals eenvoudigere logistiek, snellere veredeling en efficiënte vermeerdering. Bovendien kan hybride zaad in grote hoeveelheden worden geproduceerd en langdurig worden bewaard.

Professor Paul Struik, projectleider Potarei en gewasfysioloog aan WUR, benadrukt de impact van de hybride aardappel: "Vooral in landen met een laag en gemiddeld inkomen kan deze innovatie een revolutie teweegbrengen in de aardappelwereld. Het zal vooral een grote invloed hebben op de opbrengst in afgelegen en moeilijk toegankelijke landbouwgebieden, waar het kan voldoen aan de behoeften van boeren, zoals resistentie tegen de gevreesde aardappelziekte Phytophthora, evenals betere aanpassing aan klimaatveranderingen."

Hoewel alle aardappel-producerende regio's wereldwijd kunnen profiteren van deze ontwikkeling, worden de eerste resultaten verwacht in Afrika, waar het hybride zaad het grootste verschil kan maken voor kleinschalige boeren. Distributie van botanisch zaad is eenvoudiger dan de distributie van knollen, en hybride aardappelen kunnen helpen het gebruik van chemische beschermingsmiddelen in Westerse landen te verminderen.

Revolutie in de aardappelwereld

Het boek benadrukt de noodzaak van een radicale verandering in het aardappelproductiesysteem om deze revolutie mogelijk te maken. Samenwerking tussen bedrijven, overheden en NGO's is van cruciaal belang. Stichting Sepia, opgericht door Pim Lindhout en Peter Gildemacher, zet zich al in om de hybride aardappel toegankelijk te maken in Oost-Afrika en versterkt zo de voedselzekerheid door duurzame teelt.

Wur.nl

Bron: WUR