Bedrijven in de voedselketen hebben te maken met stijgende kosten als gevolg van inflatie. De voedselprijsinflatie is in maart 2023 gestegen tot een recordhoogte van 18,4%, terwijl de algemene inflatie 4,4% bedroeg.
Dit wordt veroorzaakt door vertraagde doorwerking in de voedselketen en stijgende contractlonen. “Voedingsbedrijven moeten scherp blijven op de inkoop, efficiënter werken en de hogere kosten doorbelasten. Investeren in duurzame energiebronnen kan de kwetsbaarheid voor schommelingen in de energieprijs verminderen,” aldus Ceel Elemans, ING sectorbanker Food.
Om opgelopen margeverliezen te compenseren, moeten voedingsbedrijven hun focus richten op efficiënte bedrijfsvoering. Dit kan worden bereikt door prijsonderhandelingen te voeren met toeleveranciers en afnemers, kostenbesparingen door te voeren en het productassortiment aan te passen. Automatisering en robotisering kunnen helpen om de afhankelijkheid en kwetsbaarheid door het tekort op de arbeidsmarkt te verminderen, de productiviteit te verhogen en het imago van de voedingssector te verbeteren.
Naast wettelijke verplichtingen hebben voedingsbedrijven ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het integreren van deze verantwoordelijkheid in hun bedrijfsstrategie is belangrijk om bij te dragen aan verduurzaming, het realiseren van klimaatdoelen en het verminderen van de energierekening en afhankelijkheid van energie. Veel uitdagingen zijn van tijdelijke aard, maar klimaatverandering is blijvend en vraagt om vervolgstappen.
Bron: ING