Nieuwe gentechnieken voor voedsel roepen twijfels op
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Nieuwe gentechnieken voor voedsel roepen twijfels op

  • 17 april 2023

Nederlanders zijn niet per se tegen het genetisch aanpassen van voedselgewassen, maar hebben twijfels over de effectiviteit en veiligheid van de nieuwe technologieën. Het Rathenau Instituut heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de meningen van burgers over deze technologieën. 

Het rapport Editing under provision: Dutch citizens’ views on new genomic techniques in food crops toont aan dat burgers weinig voelen voor het uitsluiten van nieuwe gentechnieken van Europese regelgeving.

Nieuwe technieken

De nieuwe technieken zijn sneller, eenvoudiger en goedkoper toe te passen dan oudere technieken. Het bekendste voorbeeld is CRISPR-Cas, dat kleine aanpassingen kan maken in dna. In 2018 oordeelde het Europese Hof van Justitie dat deze nieuwe technieken ook onder de regels vallen die de Europese Commissie begin deze eeuw vaststelde. Verschillende partijen pleiten er echter voor dat ze hiervan worden vrijgesteld, zolang er geen dna wordt toegevoegd. De Europese Commissie wil nog voor de zomer beslissen of er nieuwe regels komen.

Twijfels over veiligheid

Burgers hebben twijfels over de veiligheid van deze nieuwe technieken voor mens en milieu op de lange termijn. Ze willen op etiketten kunnen lezen dat er gebruik is gemaakt van gentechnieken, zodat consumenten kunnen kiezen. Burgers zijn echter wel van mening dat deze nieuwe technieken gewassen kunnen opleveren die beter bestand zijn tegen ziektes en de gevolgen van klimaatverandering. Tegelijkertijd hebben ze er weinig vertrouwen in dat deze technieken ook daadwerkelijk zullen worden gebruikt om bij te dragen aan het oplossen van maatschappelijke problemen, omdat bedrijfsbelangen veelal voorop zullen staan.

Maatschappelijk debat

Onderzoeker Michelle Habets van het Rathenau Instituut benadrukt dat het belangrijk is dat de Nederlandse overheid het gesprek aangaat met de samenleving over deze nieuwe technologieën. Het is van belang om het draagvlak voor het beleid te vergroten en onrust te voorkomen. Het rapport toont aan dat burgers een sterke mening hebben over deze nieuwe technologieën, die afwijkt van het standpunt dat de Nederlandse overheid heeft ingenomen. Het is daarom van belang om het maatschappelijk debat over deze nieuwe technologieën te voeren, om te zorgen voor een breed gedragen beleid.

Bekijk het rapport ‘Editing under provision: Dutch citizens’ views on new genomic techniques in food crops’
Rathenau.nl

Bron: Het Rathenau Instituut