Hessing Supervers en Groendus hebben gezamenlijk een mijlpaal bereikt met de duurzaamste versfabriek van Europa. De nieuwe fabriek heeft 11.988 zonnepanelen en bevindt zich in een netcongestiegebied, waar teruglevering aan het elektriciteitsnet verboden is. De 100 productielijnen van Hessing Supervers werken echter allemaal op zelfopgewekte groene energie.
De zonne-energiecentrale heeft een geïnstalleerd vermogen van 5.300 kWp op een oppervlakte van 50.000 m², genoeg om 2.000 huishoudens van stroom te voorzien. Dit is uniek vanwege de beperkingen in het gebied.
Groendus, gespecialiseerd in duurzame energie, ging de uitdaging aan om dit project te realiseren. Hessing gebruikt twee ijswatersilo's om het grootste deel van de opgewekte energie te benutten voor koeling van groente en fruit en als buffer voor overtollige zonne-energie.
Michel van Rijswijck, directievoerder van Hessing Supervers, is blij met de duurzame fabriek van de toekomst. Dankzij Groendus voldoet de fabriek aan de hoogste duurzaamheidsnormen en heeft het BREEAM-certificaat 'Very Good' ontvangen, waardoor het de duurzaamste versfabriek van Europa is.
Ondanks onverwachte prijsstijgingen, hebben beide bedrijven vastgehouden aan hun doel en pragmatische aanpak, met indrukwekkende resultaten. De eerste productie in de nieuwe fabriek is gestart, en meer machines zullen worden verhuisd naar Greenport Venlo. De verhuizing zal naar verwachting in 2024 worden afgerond, waarna Hessing al hun zelfopgewekte stroom zal gebruiken voor de verwerking van verse groente en fruit.
Bron: Groendus