Handelsvolume kaas neemt af door dalend melkaanbod
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Handelsvolume kaas neemt af door dalend melkaanbod

  • 10 mei 2022

De gevolgen van de afgenomen melkproductie in West-Europa blijven zichtbaar in de wereldwijde handel in Nederlandse kazen: het maandelijkse handelsvolume in januari 2022 daalde met 7,4% ten opzichte van een jaar eerder en markeert het laagste volume voor januari sinds 2015. Terwijl de volumes op een laagterecord staan, stijgen de prijzen naar een recordhoogte als gevolg van schaarste en stijgende inputkosten. Met €4,35/kg stegen de handelsprijzen in januari met 22,2% ten opzichte van 2021, dat blijkt uit een recent rapport van A-INSIGHTS.

West-Europese export daalt, prijsstijging varieert

Zoals verwacht is het grootste deel van de exportdaling te vinden bij de grote producenten Nederland (-9,3%) en Duitsland (-6,3%). Met name de prijs van de Duitse uitvoer stijgt veel sterker dan die van de Nederlandse uitvoer. Verder valt de toegenomen uitvoer door Nieuw-Zeeland op, aangezien de productie van rauwe melk in het laatste kwartaal van 2021 met 3,2% is gedaald. Dit is een vergelijkbare daling als in Nederland (-3,9%) en Duitsland (-3,0%), maar Nieuw-Zeeland slaagt er toch in zijn exportvolumes met 13,7% te verhogen. Polen benut zijn gestegen melkproductie (+0,9%) om de uitvoervolumes verder te verhogen tegen een aanzienlijk hogere prijs dan in januari 2021.

Import vooral toegenomen in Zuid-Europa

Terwijl de import door West-Europese landen als Duitsland, Nederland en België in januari daalde, neemt in Zuid-Europese landen als Spanje, Italië en Frankrijk de import ondanks de forse prijsstijgingen toe. Het meest opmerkelijk is de stijging met 16,0% van de invoer van Nederlandse kaas door Spanje, terwijl de gemiddelde prijs van 3,28 €/kg in januari 2021 is gestegen tot 4,16 €/kg in januari 2022 (+26,8%). Ondanks het feit dat de invoer nog steeds aanzienlijk lager is dan tijdens de exportpiek in 2020 en begin 2021, springt de invoer door Japan naar voren wat betreft prijsstelling: met €3,41/kg is de gemiddelde invoerprijs 21,6% lager dan de gemiddelde handelsprijs van €4,35.

a-insights.eu

Bron: A-INSIGHTS