Handel in groenten en fruit 2023: Tegenslagen en triomfen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Handel in groenten en fruit 2023: Tegenslagen en triomfen

  • 15 januari 2024

Energieprijzen en onvoorspelbaar weer hebben in 2023 een impact gehad op de handel in groenten en fruit, met name op de productie van glasgroenten zoals tomaat. Deze uitdagingen hebben geleid tot een lagere volumeproductie, maar tegelijkertijd tot een stijgende omzet.

Het jaar begon met een trage start voor de Nederlandse glasgroentenproductie, vooral voor tomaten, als gevolg van de hoge energieprijzen. Telers kwamen later op gang, en het wisselvallige weer in de loop van het jaar beïnvloedde de vollegrondsgroenteproductie. Ondanks deze hindernissen steeg de totale telersomzet voor groenten en fruit in Nederland met 9 procent tot €4,2 miljard in 2023. Ook Spanje ondervond problemen met de productie door extreme weersomstandigheden.

Meer import, vooral tropisch fruit

In 2023 importeerden Nederlandse handelsbedrijven voor €10,6 miljard aan groenten en fruit, wat een stijging van 6 procent ten opzichte van 2022 betekende. Voornamelijk tropisch fruit, waaronder avocado, banaan en druif, domineerde de import. Opvallende groeicijfers werden genoteerd voor landen als Egypte (+63%), Colombia (+17%) en Zuid-Afrika (+12%). Egypte en Zuid-Afrika leverden voornamelijk meer sinaasappels, terwijl Colombia de import van avocado's zag toenemen.

Afzet in buitenland gestegen, vooral naar buurlanden

Ondanks een daling van 2 procent in gewicht, steeg de afzetwaarde van groenten en fruit in het buitenland met 10 procent naar €14,9 miljard. Buurlanden Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk blijven de belangrijkste afzetmarkten, goed voor 51 procent van de totale buitenlandse afzet. In het afgelopen seizoen was er een opmerkelijke groei in de afzet naar Polen (+23%), Spanje (+18%) en het Verenigd Koninkrijk (+11%), voornamelijk van uien, avocado's, paprika's en aardbeien.

Tomaat, avocado en ui

De drie best verkochte producten in het buitenland in 2023 waren tomaat, avocado en ui. Nederlandse uien waren bijzonder gewild, ondanks een lagere oogst door ongunstige weersomstandigheden. De afzet van uien in het buitenland groeide in omzet met 49 procent, vooral door hogere prijzen. Wortels deden het ook goed met een afzetgroei van 40 procent, voornamelijk in Duitsland.

Bekijk de factsheet

Groentenfruithuis.nl

Bron: Groentenfruit Huis