Gunstige vooruitzichten voor de vleeskuikensector
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Gunstige vooruitzichten voor de vleeskui­ken­sector

  • 27 juni 2024

De vleeskuikensector in Nederland heeft te maken met positieve vooruitzichten dankzij een sterke vraag en een gunstige prijspositie van kip. Dit wordt ondersteund door de toenemende export, ook buiten Europa, en de vermindering van concurrentie uit Oekraïne door een afname van het quotum. Bovendien neemt de populariteit van duurzame concepten toe, hoewel dit in Nederland leidt tot een lagere productie. Stijgende voerkosten door EU-ontbossingsregels vanaf 2025 kunnen echter een uitdaging vormen, aldus de Rabobank.

In de eerste helft van 2024 zijn de marktomstandigheden voor kip verbeterd vergeleken met de laatste helft van 2023. De prijzen voor kip zijn gestegen, terwijl de voerprijzen iets zijn gedaald. De sterke vraag naar kip in Europa, ondersteund door het toegenomen besteedbaar inkomen van consumenten, speelt hierbij een belangrijke rol. De concurrentie van geïmporteerde kip, met name uit Oekraïne, is momenteel minder dan vorig jaar, wat bijdraagt aan het positieve marktbeeld. In Nederland en Duitsland wordt het aanbod krapper, wat de prijzen voor vleeskuikens positief beïnvloedt. De voerwinstmarges van pluimveehouders liggen momenteel hoog en ver boven het lange termijn gemiddelde.

Groei in Europese productie, daling in Nederland

De Nederlandse kipproductie is in het eerste kwartaal van 2024 met 4,5% gedaald ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2023. Nederland is daarmee de enige dalende pluimveesector in Europa, waar de totale productie van kip met 5% groeide. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door versnelde groei in Centraal- en Oost-Europa, zoals in Polen en Hongarije. De productie in Frankrijk herstelt zich na een periode van vogelgriep, terwijl de groei in Spanje doorzet. Voor Nederland is de daling bijna volledig te wijten aan de omschakeling naar Beter Leven (1*)-kip, wat zorgt voor een kleiner aanbod in het reguliere marktsegment.

Invloed van export en import

De dalende Nederlandse productie van kip heeft invloed op de exportpositie van Nederland. In het eerste kwartaal van 2024 is de totale uitvoer van Nederlandse kip met 7% gedaald ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2023. De export naar landen buiten de EU neemt echter weer toe, doordat steeds meer beperkingen door vogelgriep worden opgeheven. Nederland en veel andere Europese landen zijn vrij van vogelgriep verklaard, wat leidt tot meer export naar niet-EU-landen en betere prijzen voor donker vleesproducten zoals pootvlees en kippenvoeten. Tegelijkertijd is de import van kip over deze periode met 3% gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, door een lager aanbod uit Polen en Oekraïne. De verwachting is dat de import van kip in Nederland verder zal stijgen vanwege het krappere Nederlandse aanbod.

Rabobank.nl

Bron: Rabobank