Grote vraag naar Nederlands voedsel
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Grote vraag naar Nederlands voedsel

  • 17 januari 2020

ABN AMRO schat op basis van uitvoercijfers dat de uitvoerwaarde van voedingsmiddelen over heel 2019 met 5 procent is toegenomen. De uitvoerwaarde van vlees steeg met ruim 7 procent het hardst, als gevolg van de Afrikaanse varkenspest in China. De waarde van de visexport steeg met 6 procent, en de uitvoerwaarde van groente en fruit met 7 procent. De uitvoerwaarde van zuivelproducten steeg zeer beperkt in 2019.

Voor 2020 verwacht ABN AMRO een verdere stijging van de uitvoer van voedsel. De voornaamste afzetlanden zijn Duitsland en het Verenigd Koninkrijk (ondanks de brexit). China is een minder belangrijk exportland, maar heeft wel de hoogste groei, dat komt door de stijgende vraag naar vlees vanuit China.

Stikstofmaatregelen

ABN AMRO verwacht dat het tekort aan arbeidskrachten steeds maar zal toenemen. Eind 2019 had 17% van agrarische ondernemers te maken met een tekort aan personeel, wat zorgde voor een serieuze belemmering in hun bedrijfsvoering. Daarnaast hebben agrarische ondernemers te maken met stikstofmaatregelen, die hun groei beperken. 

Varkensstapel

Ook de varkensstapel krimpt als gevolg van de stoppersregeling, de warme sanering en strengere regelgeving. ABN AMRO verwacht na een daling van 2% in 2019, verdere daling van de varkensstapel met 3% in 2020 en met maar liefst 7% in 2021.

Klik hier voor de volledige Sectorprognose Agrarisch van ABN AMRO

Bron: © ABN AMRO