Groot project om broeikasgassen boeren te halveren
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Groot project om broeikas­gassen boeren te halveren

  • 05 december 2022

Nestlé en Vreugdenhil Dairy Foods lanceren een groots project voor het reduceren van broeikasgassen binnen de melkveehouderij op basis van regeneratieve landbouwprincipes in Nederland. Nestlé, Vreugdenhil Dairy Foods, Wageningen University en een kleine groep van 17 enthousiaste pilot boeren werken aan een aanpak die samenwerkt mét de natuur, het zogenaamde regeneratieve boeren. Nestlé en Vreugdenhil Dairy Foods breiden het project op termijn uit om meer dan 250 boerenbedrijven met kennis en financiële middelen te ondersteunen om de transitie te maken naar een regeneratieve melkveehouderij. 


Regeneratieve landbouw

In de afgelopen maanden hebben in Nederland 17 voorlopende melkveehouderijen de eerste stappen gezet in de transitie om de broeikasgassen te halveren. Dit doen ze door gezamenlijk de verschillende bronnen van broeikasgassen in kaart te brengen en deze te reduceren. Vervolgens passen we principes van regeneratieve landbouw toe. Zo verbeteren ze de bodem- en waterkwaliteit, vergroten de biodiversiteit en optimaliseren van landbouwprocessen.

Er wordt veelal gewerkt volgens het learning by doing principe. Vanuit de wetenschap implementeren ze maatregelen in de praktijk, maar omdat elke boerderij anders is, bestaat er geen onze-size-fits-all aanpak.

Samenwerking in de hele keten

In deze tijd waarin boeren regelmatig in de spotlight staan, is het extra belangrijk om samen te werken aan de voedselvoorziening voor en van de toekomst. De pilotgroep bestaat uit boerenbedrijven op verschillende grondsoorten (klei, veen, zand) en met verschillende strategieën (van extensief tot intensief). Deze pilotbedrijven worden intensief begeleid en de investeringen die nodig zijn voor de transitie om de broeikasgassen te reduceren, worden gefinancierd door Nestlé en Vreugdenhil. Dit gebeurt samen met wetenschappers van Wageningen University die het project nauwkeurig monitort en kennis deelt. Er wordt binnen het project samengewerkt met verschillende erfbetreders zoals teeltbedrijven, mengvoerbedrijven, leveranciers van technologie en adviseurs. 

Maatwerk voor de boer

In de transitie die de pilot boeren doormaken met hun onderneming, hebben zij de regie.  In samenwerking met de boer wordt een op maat gemaakt advies opgesteld, de zogenaamde ‘menukaart’. Hierin staan verschillende manieren waarop de boer het bedrijf toekomst bestendig kan maken door de uitstoot van broeikasgassen drastisch te verminderen. De boer weet zelf het beste wat werkt en past bij de bedrijfsvoering en kiest uit deze menukaart de maatregelen die toegepast gaan worden. 

Nestle.nl

Bron: Nestlé