De Nederlandse biologische sector heeft in 2023 een aanzienlijke groei doorgemaakt, ondanks een jaar vol economische uitdagingen zoals inflatie en energiecrises. Dit blijkt uit het Bionext Trendrapport 2023, dat een gedetailleerd beeld geeft van de ontwikkelingen in de sector.
In 2023 steeg het biologisch landbouwareaal in Nederland met 9,5%, wat neerkomt op ruim 87.000 hectare. Gelderland voert de lijst aan met een groei van 30% in biologisch beheerde landbouwgrond. Dit betekent dat er steeds meer ruimte wordt gegeven aan duurzame landbouwpraktijken in het land. Tegelijkertijd blijft de vraag vanuit de consument naar biologische producten stijgen.
De biologische verkoop in supermarkten nam toe met 14,5%, een stijging van 150 miljoen euro ten opzichte van 2022. Groeiers in de verscategorie zijn vooral fruit (+91%), vis (+32%) en kaas (+22,4%). Speciaalzaken groeiden in omzet met 6,9%, goed voor 400 miljoen euro. Hoewel de inflatie nog steeds een rol speelt, lijkt de volumegroei in de sector voorzichtig terug te keren.
Terwijl Nederland vooruitgang boekt, blijft de internationale concurrentie groot. In Europa groeide het biologisch areaal met 3,9%, waarbij vooral landen als Oostenrijk (25,5% biologisch areaal) en Zweden vooroplopen. Ondanks een lichte daling in Duitsland blijft het marktaandeel van biologische producten in veel Europese landen indrukwekkend.
Bron: Bionext