Gevaarlijke bacteriën in zeevruchten door klimaatverandering
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Gevaarlijke bacteriën in zeevruchten door klimaat­ver­an­de­ring

  • 25 juli 2024

De opwarming van de aarde zorgt ervoor dat gevaarlijke Vibrio-bacteriën vaker in onze zeevruchten voorkomen. Deze bacteriën kunnen ernstige ziektes veroorzaken en worden bovendien steeds resistenter tegen antibiotica. Dit blijkt uit een nieuw rapport van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA).

Wat zijn Vibrio-bacteriën?

Vibrio-bacteriën leven in kustwateren en brakke gebieden, waar rivieren de zee ontmoeten. Ze houden van warm water met een beetje zout. Mensen kunnen besmet raken door rauwe of onvoldoende verhitte zeevruchten, zoals oesters, te eten. Ook contact met besmet water kan infecties veroorzaken, zoals oor- of wondinfecties.

Gevaarlijke Vibrio-soorten

In Europa zijn vooral Vibrio parahaemolyticus, Vibrio vulnificus en Vibrio cholerae gevaarlijk. V. parahaemolyticus veroorzaakt maag- en darmklachten. V. vulnificus en V. cholerae kunnen ernstige infecties, bloedvergiftiging en zelfs de dood veroorzaken bij kwetsbare mensen. Uit onderzoek blijkt dat V. parahaemolyticus in 20% van de geteste zeevruchten zit. V. vulnificus wordt in 6% van de monsters gevonden en V. cholerae in 4%.

Klimaatverandering en antibioticaresistentie

Door klimaatverandering worden de zeeën warmer, waardoor Vibrio-bacteriën zich verder kunnen verspreiden. Dit verhoogt het risico op infecties door besmette zeevruchten. Gebieden met brak of laag-zout water, zoals de Oostzee, lopen extra risico. Bovendien blijken deze bacteriën steeds vaker resistent tegen antibiotica. Dit maakt behandeling moeilijker en gevaarlijker voor de volksgezondheid.

Om besmetting te voorkomen, is het belangrijk dat zeevruchten tijdens verwerking, transport en opslag goed gekoeld blijven. Ook maatregelen zoals hogedrukbehandeling, bestraling en snel invriezen helpen. Voor oesters is het aan te raden ze te laten filteren in schoon water. Consumenten moeten zeevruchten goed koken en rauwe of onvoldoende verhitte producten vermijden, vooral als ze kwetsbaar zijn.

Experts adviseren een groot onderzoek in de EU om de aanwezigheid van Vibrio-bacteriën in zeevruchten beter te monitoren. Deze informatie kan helpen om de impact van klimaatverandering op deze bacteriën te begrijpen en te beheersen.

Efsa.europa.eu

Bron: EFSA