De Nederlandse frisdrankensector is nog steeds druk bezig met het verlagen van het suikergehalte in frisdranken. En dat loont, want in 2024 lag het gemiddelde suikergehalte in frisdranken 38,2% lager dan in 2012. Daarmee is niet alleen het doel van 30% suikerreductie voor 2025 behaald, maar zelfs ruimschoots overtroffen.
De suikerreductie is onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord. In dit akkoord hebben frisdrankproducenten afgesproken om 25% minder calorieën in frisdrank te hebben in 2020 en 30% minder in 2025. Dat laatste doel werd al in 2021 gehaald. De cijfers van 2024 laten zien dat die daling nog steeds doorzet.
De afname is vooral te danken aan vernieuwingen in het assortiment. Er zijn inmiddels veel meer light- en zero-varianten en kleinere verpakkingen. Ook aangepaste recepturen spelen een rol. Daarnaast kiezen consumenten steeds vaker bewust. Volgens het Frisse Dranken Onderzoek van FWS uit 2023 winnen gezondere opties aan populariteit.
Begin 2024 werd de verbruiksbelasting op frisdranken en sappen met bijna 200% verhoogd. Dat is niet niks natuurlijk, en producenten pleiten voor een gedifferentieerde belasting die kijkt naar het suikergehalte, en die niet alleen voor frisdranken geldt maar ook voor andere zoete producten. Inmiddels is wel bekend dat ook gezoete zuiveldranken onder de suikertaks zullen vallen, maar wanneer is nog niet bekend.
De sector blijft zich, ondanks de hogere belasting, inzetten voor verdere verlaging van suiker en wil zo bijdragen aan een gezonder voedingspatroon.
Bron: fws