De Franse overheid voert de druk op tegen misleidende herkomstetikettering van voedingsmiddelen. In 2024 voerde fraudedienst DGCCRF 10.000 controles uit bij producten die als Frans werden gepresenteerd. In 34% van de gevallen bleek sprake van onregelmatigheden. Dit leidde tot 1.802 waarschuwingen, 588 bevelen tot stopzetting en 562 processen-verbaal. De meeste controles vonden plaats bij groenten, fruit, vlees en alcohol. In regio’s als Occitanië werden serieuze overtredingen vastgesteld, zoals het foutief labelen van buitenlandse uien als ‘origine France’.
De DGCCRF trof zowel bij grote als kleine bedrijven voorbeelden van ‘francisatie’ aan. Een producent van appelsap vermeldde op etiketten dat biologische appels lokaal waren geoogst, terwijl het sap deels uit Italië en Duitsland kwam. In Moselle verkocht een kleine speler op lokale markten honing die hij inkocht en verpakte, maar als eigen boerderijproduct presenteerde. Bij andere controles bleek knolselderij uit België als Frans verkocht, te herkennen aan stoffen die in Frankrijk niet zijn toegestaan.
De Franse overheid intensiveert controles in samenwerking met douane en belastingdienst. Inspecteurs maken gebruik van boekhoudkundige controles, steekproeven, kruiscontroles en laboratoriumanalyses. Volgens de ministers van Landbouw en Handel is het tegengaan van francisatie essentieel voor voedselsoevereiniteit en bescherming van producenten en consumenten. Transparantie in de voedselketen staat daarbij centraal.
Bron: Agroberichten buitenland