WUR: Strokenteelt vraagt om flexibiliteit voedselverwerkers
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

WUR: Strokenteelt vraagt flexibiliteit voedselver­werkers

  • 24 augustus 2023

Wageningen Food & Biobased Research heeft onthullende bevindingen gepubliceerd na de studie van drie tarweoogsten uit strokenteelt. Het blijkt dat terwijl strokenteelt tarwe niet onderdoet voor commerciële varianten bij het bakken van brood, het schoonmaken en scheiden complexer is.

Strokenteelt, het telen van verschillende gewassen in stroken van 3-6 meter breed, biedt een mogelijkheid voor boeren om de biodiversiteit te verbeteren. Vijf jaar onderzoek heeft aangetoond dat de opbrengst van strokenteelt vergelijkbaar is met die van monoculturen. Dr. Dirk van Apeldoorn van Wageningen University & Research geeft aan dat boeren die kiezen voor strokenteelt een grotere tevredenheid rapporteren over hun werk.

Oogsten, schoonmaken en scheiden

Echter, er blijft een cruciale vraag onbeantwoord: hoe beïnvloedt strokenteelt de voedselverwerking na de oogst? Mira Theunissen, onderzoeker bij Wageningen Food & Biobased Research, benadrukt dat een grondige kennis van de uitdagingen van strokenteelt noodzakelijk is voor een brede adoptie. Vooral direct na de oogst, wanneer het schoonmaken en scheiden plaatsvindt, ontstaan er complicaties. Door de aard van strokenteelt kunnen er meer onzuiverheden in de oogst zijn.

Bovendien, in het geval van mengteelt, waar verschillende gewassen samen worden geteeld, zoals tarwe en veldbonen, zijn er voedselveiligheidszorgen. Kruisbesmettingen, zoals tarwe in peulvruchtenoogst, kunnen leiden tot problemen met allergenen.

Vergelijkbaar met commerciële producten

Experimenten hebben echter aangetoond dat, hoewel aanpassingen nodig zijn, de kwaliteit van brood en koekjes van strokenteelt tarwe vergelijkbaar kan zijn met commerciële producten. Theunissen geeft verder aan dat mengteelt nog andere voordelen kan bieden, zoals een verhoogd eiwitgehalte in tarwe dankzij nabijheid van peulvruchten.

Standaardisering afbouwen

De algehele conclusie is duidelijk: de diversiteit van strokenteelt vereist flexibiliteit in voedselverwerking. De huidige standaardisering in de industrie moet wellicht plaatsmaken voor een meer op maat gemaakte benadering die recht doet aan de voordelen van strokenteelt voor het ecosysteem.

Van Apeldoorn benadrukt dat deze aanpak niet alleen van boeren vraagt, maar van de gehele keten. Dit omvat ook een verschuiving in consumentenverwachtingen en een mogelijk gevarieerder dieet dat de diversiteit van de akker weerspiegelt.

Wur.nl

Bron: WUR