Fiscale prikkels voor gezonder voedselsysteem
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Fiscale prikkels voor gezonder voedselsysteem

  • 01 juli 2020

Stevige prijsprikkels zijn noodzakelijk om de bevolking vitaler en weerbaarder te maken, dat stelt de Transitiecoalitie Voedsel. De coalitie wil dat gezonde voeding goedkoper wordt terwijl sterk bewerkt en industrieel geproduceerd voedsel duurder wordt. Daarom pleit de Transitiecoalitie Voedsel voor het onderbrengen van sterk bewerkt voedsel in het hoge btw-tarief, voor de invoering van een suikertaks en een vleestaks en voor het verlagen van de btw op groenten en fruit. Hiermee willen zij voorkomen dat fastfood het nieuwe roken wordt, en zij geven aan dat de maatschappelijke kosten die met ongezonde eetpatronen gepaard gaan hiermee flink verlaagd kunnen worden. Nu bedragen die € 8,8 miljard per jaar.

Overheid schiet tekort

Transitiecoalitie Voedsel komt met deze aanbevelingen omdat volgens hen de overheid op dit terrein ernstig tekortschiet. Zowel in de recente nota van het ministerie van VWS over een brede kijk op gezondheid als in de eerste tussenbalans van het preventieakkoord blijven krachtige maatregelen om gezonde voeding te stimuleren achterwege.

Willem Lageweg, directeur-kwartiermaker van Transitiecoalitie Voedsel: “De overheid blijft te veel hangen in voorlichting en vrijblijvende convenanten. En dat terwijl de coronacrisis ons heeft geleerd dat er veel meer aandacht nodig is voor preventieve gezondheid. Vooral mensen met een ongezonde leefstijl en slechte voedingsgewoonten zijn onder de slachtoffers sterk oververtegenwoordigd. Volgens de voorspellingen zal het aantal mensen met leefstijl en voedsel gerelateerde ziekten bij ongewijzigd beleid sterk blijven toenemen. Op het gebied van voeding is het daarom hoog tijd voor krachtige maatregelen.”

transitiecoalitievoedsel.nl

Bron: © Transitiecoalitie Voedsel