Feed naar Food, BOON worstenbroodjes van veldbonen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Feed naar Food, BOON worstenbroodjes van veldbonen

  • 22 september 2020

Het Nederlandse bedrijf BOON ontwikkelt plantaardige voedingsproducten gemaakt van, de naam verklapt het al, bonen. Er wordt daarbij niet alleen gekeken naar de mogelijkheden om er een lekker product van te maken. Het innovatieteam is continu bezig met het bestuderen van verschillende bonen. De afgelopen tijd hebben zij onder andere de veldboon grondig onder de loep genomen. Deze bonen worden in Nederland vooral gebruikt als veevoer. Zonde, vond BOON. Na intensief onderzoek zijn ze er namelijk achter gekomen dat de eiwitrijke veldbonen een heel goed alternatief zijn voor sojabonen. Met hun 2 nieuwste producten is het ze gelukt om feed om te zetten naar food. Zij introduceren: BOON worstjes en BOON worstenbroodjes, gemaakt van veldbonen.

Veldbonen, eiwitbron van de toekomst

Het team van BOON, bestaande uit Elke Donkers (Innovatie manager), Jill Olfers (Product ontwikkelaar) en Michael Luesink (Founder), is het afgelopen half jaar druk bezig geweest met de nieuwe ontwikkelingen rondom de producten van veldbonen. Zij wilden graag met deze bonen werken, omdat ze geloven dat dit dé eiwitbron van de toekomst is. De bonen kunnen namelijk een mooie rol spelen in wisselteelt, omdat ze stikstof binden uit de lucht. Echte bodemverrijkers dus. Ook zitten ze boordevol eiwitten en is de aminozuur-samenstelling van deze eiwitten veelbelovend. Dat is ook de reden dat ze op dit moment in Nederland al veel geteeld worden als veevoer. Daarnaast zijn ze een goed alternatief voor geïmporteerde soja. 

Van Feed naar Food

Om duidelijk aan te kunnen tonen dat veldbonen niet eerst aan dieren gevoerd hoeven te worden om er smakelijke eindproducten van te maken, hebben zij er voor gekozen om meat-like producten te maken: worstjes en worstenbrood. BOON is gevestigd in Den Bosch en wilden de locals voorzien van een plantaardige variant van hun favoriete snack. Door lekkere en herkenbare producten te maken, veranderen zij de veldboon van feed naar food. Zo kunnen de voedzame bonen direct door de mens geconsumeerd worden, zonder ze eerst aan dieren te voeren.

Uitdaging

Structuur en smaakbeleving is bij vleesvervangers altijd een uitdaging; het ontwikkelen van een herkenbare bite en smaak was lastig, omdat het basisproduct (veldbonen) qua smaak en textuur compleet anders is dan vlees. Daarnaast moest ook het deeg van het worstenbroodje veganistisch worden. Met de juiste combinatie van technieken en recepturen zijn ze hier toch in geslaagd. 

Toekomst van plantaardige voeding

De plantbased markt is volop in ontwikkeling. Steeds meer consumenten kiezen voor één of meerdere dagen in de week geen vlees. Michael Luesink en zijn team zien dat de vega-categorie volwassen wordt. Om de transitie te versnellen zullen innovaties in andere categorieën noodzakelijk zijn, is Luesink van mening. Ook moet er meer diversiteit komen in plantaardige bronnen. BOON gaat meer consumenten verleiden plantaardig te eten door voortdurend met lekkere, nieuwe en diverse innovaties te komen. Hun doel is tegelijkertijd dat daarmee de boon over 5 jaar goed vertegenwoordigd is in meerdere categorieën.

Voor meer informatie kijk op www.boonbonen.nl of neem contact op via [email protected]

Bron: BOON