FAVV-analyses tonen geruststellende resultaten over PFAS in voeding 2023
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

FAVV-analyses op PFAS in 2023: Geruststellende resultaten

  • 31 januari 2024

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft in 2023 370 stalen van diverse voedingsmiddelen geanalyseerd op PFAS. Slechts 4 stalen bleken niet conform aan de geharmoniseerde Europese normen die sinds begin dat jaar van kracht zijn.

De genomen stalen omvatten vlees van verschillende diersoorten, lever, vis, schelp- en schaaldieren, melk en eieren. Het algemene controleprogramma van het FAVV omvatte 319 willekeurige stalen, terwijl 45 stalen gericht waren op landbouwbedrijven in door de gewesten aangewezen risicogebieden. Daarnaast werden 6 stalen genomen bij bedrijven die eerder in 2021-2022 werden bemonsterd.

Acties na niet-vonforme resultaten

De 4 niet-conforme stalen, afkomstig uit risicozones, betroffen 2 stalen van runderkarkassen, 1 van eieren en 1 van garnalen uit de Noordzee. Het FAVV heeft direct traceringsonderzoek gestart, risicoproducten geblokkeerd en maatregelen op bedrijfsniveau genomen, met voortdurende opvolging.

PFAS in voeding: Een chronisch risico

Ondanks geen acute gezondheidsgevolgen, erkent het FAVV het chronische risico van langdurige PFAS-blootstelling. Regelmatige controles zijn essentieel, waarbij het FAVV de bezorgdheid begrijpt en de verantwoordelijkheid van bedrijven benadrukt.

Bedrijven verantwoordelijk voor productveiligheid

Bedrijven, inclusief landbouwers, zijn primair verantwoordelijk voor de veiligheid van hun producten. Het FAVV handhaaft strikt toezicht en werkt samen met sectororganisaties en gewesten. Richtsnoeren voor eigen controles en analyses zijn door het FAVV opgesteld om bedrijven te ondersteunen in hun verantwoordelijkheden.

FAVV en PFAS: Langdurige toewijding aan consumentenbescherming

Sinds 2008 heeft het FAVV honderden stalen van levensmiddelen geanalyseerd op PFAS om de consument te beschermen. Het aantal analyses werd sinds juni 2021 verhoogd, en specifieke bemonsteringscampagnes vonden plaats in risicozones, waaronder Zwijndrecht en verspreid over Vlaanderen en Wallonië.

Favv-afsca.be

Beeld: ©l i g h t p o e t/Shutterstock.com

Bron: FAVV